Naslovnica IZA OGLEDALA Novi svedok tvrdi da je Saudijska Arabija finansirala rušenje „Kula bliznakinja“ u...

Novi svedok tvrdi da je Saudijska Arabija finansirala rušenje „Kula bliznakinja“ u Njujorku

58hfgdhgbnfv

[adsenseyu2]

Džihadista koji služi doživotnu robiju povodom optužbi o terorističkom delovanju 11. septembra, izjavio je da je kraljevska porodica Saudijske Arabije finansijski potpomogla zaveru.

Zacarias Moussaoui (46), kaže da je neimenovani saudijski princ platio lekcije letenja za njega i 19 drugih terorista koji su oteli avione iskorišćene u napadu 11. septembra.

Neverovatne tvrdnje su dokumentovane u federalnom sudu u Oklahomi, a Musauji je rekao da mu je „princ pomagao u islamskim terorističkim aktivnostima… svesno radeći za Osamu bin Ladena“.

Takođe je rekao da su saudijski lideri pomagali bin Ladenu da isplanira napade i da je bio umešan u zaveru da se obori avion u kojem se nalazio predsednik Bil Klinton.

Saudijska vlada je izričito negirala bilo kakvu umešanost u 11. septembar. Musauijev kredibilitet je takođe sumnjiv, pošto je i sam Osama bin Laden negirao da je on bio umešan u terorističke zavere.

Advokati federalnih vlasti uzeli su ga za ozbiljno i ispitivali su njegove tvrdnje u zatvoru maksimalne bezbednosti u Koloradu gde on služi doživotnu robiju bez mogućnosti pomilovanja. Oni kažu da im je priložio „relevantan“ materijal.

Međutim, zvaničnici u Oklahomi reklu su da će Musauijevi zahtevi da mu bude dozvoljeno da priča pred otvorenim sudom i da mu se dodele vladini advokati verovatno biti odbijeni, pošto njegove tvrdnje nemaju nikakve veze sa postojećim slučajevima.

„Čak i ako bi nekako došlo do toga da on treba da svedoči, nastao bi problem kredibiliteta“, rekao je Karl tobijas, profesor pravnog univerziteta. „Sumnjam da bi njegovo svedočenje bilo od veće vrednosti“.

U sudskim papirima podnesenim u Menhetenu u septembru, advokati Saudijske Arabije su izričito rekli: „Kraljevstvo Saudijske Arabije nije imalo nikakve veze sa napadima 11. septembra 2001. godine“. Takođe su napomenuli da su SAD „u više navrata naglasili da je Saudijska Arabija važan saveznik u borbi protiv terorizma“.

[adsenseyu4]

Musauji koji sebe naziva „Robom Alaha“, prvi put je uhapšen po optužbi o imigraciji u avgustu 2001. godine, kada su radnici škole letenja u Minesoti uzbunili policiju jer je Musauji želeo da nauči da leti Boingom 747 iako nije imao pilotsku dozvolu.

On se nalazio u pritvoru 11. septembra 2001. i izjasnio se krivim u aprilu 2005. godine zbog kovanja zavere da se ubiju Amerikanci.

Tokom njegove trogodišnje pravne borbe, Musauji je više puta uvredio sudiju i pokušao da otpusti svoje advokate.

U jednom trenutku, mogao je dobiti smrtnu presudu, ali je porota presudila protiv. Tokom saslušanja, on je spontano izjavio da je planirao da uleti avionom u Belu kuću 11. septembra.

Psiholog, kojeg su pozvali njegovi advokati, rekao je da Musauji pati od paranoidne šizofrenije. Musauji se rugao svedočenju, vičući „Jesam li ili nisam lud? To je pitanje!“.

U 2006. godini se pojavio onlajn snimak Osame bin Ladena u kojem se on ograđuje od Musauija. On je rekao: „On nije imao veze sa 11. septembrom. Ja sam taj koji je vodio devetnaestoro braće i nisam postavio Zakarijasa sa njima na tu misiju“.

Prošlog meseca, advokatima koji vode federalnu tužbu protiv Saudijske Arabije, dozvoljeno je da intervjuišu Musauija u zatvoru.

Ono što je rečeno ne može se objaviti u javnosti dok vlada SAD ne završi prelistavanje transkripta kako bi se osiguralo da on ne sadrži tajne poruke koje bi mogle biti pretnja po Ameriku.

Džeri S. Goldman, advokat koji ga je intervjuisao, rekao je: „Reći ću da verujem da je ono što je rečeno relevantan materijal za naš slučaj“.

Musauji je takođe pisao službeniku u federalnom sudu u Bruklin u septembru, rekavši da je video izveštaj na Fox News-u o parnici u kojoj se jordanska Arapska banka optužuje za finansiranje bombaša samoubica u Izraelu. Rekao je da je voljan da svedoči, ali tužioci ga nisu uzeli za ozbiljno.

„Komunikacija nije bila relevantna za slučaj Arapske banke i nisu nam jasni njegovi motivi“, rekao je Geri Olsen, jedan od advokata. „Ne znamo ni u kakvom je stanju uma“.

Musauiju je zabranjeno da pokušava da komunicira sa spoljnim svetom sa izuzecima podnošenja tužbi sudu.

(Webtribune.rs)

[adsenseyu2]