Naslovnica SPEKTAR Nova ruska hipersonična raketa će promeniti pravila igre

Nova ruska hipersonična raketa će promeniti pravila igre

rusija

Rusija razvija novu generaciju oružja u cilju ispunjavanja ruske vojne doktrine orijentisane na odbranu.

Ruska 40N6 zemlja-vazduh raketa sa hipersoničnom brzinom od 14 Maha (oko 17.000 km/h) će promeniti pravila igre za ruske oružane snage i njihove saveznike, piše izdanje američkog Military Watch.

“40N6 raketa koristi putanju koja je jedinstvena za municiju zemlja-vazduh, penjući se na visine i do 30km pre nego što se oštro spusti.

Platforma koristi aktivnu radarsku glavu za penjanje na određenu visinu pre nego što pređe na režim pretraživanja i uništenja. Ovo je ključno za omogućavanje raketama da pogode mete na niskim visinama sa ekstremnih razdaljina znatno ispod radijskog horizonta.

Raketa može da pogodi mete koje deluju na visini od samo 5 kilometara – što predstavlja smrtonosnu pretnju ne samo za borbene avione, već i za transportne i borbene helikoptere,“ objašnjava portal.

Sveukupno, ruske vazdušno-kosmičke snage će primiti u službu više od hiljadu jedinica ove rakete do 2027. godine, koje će naoružati komplekse vazdušne odbrane S-400.

Međutim, takve zemlje kao što su Turska, Alžir, Belorusija, Indija i Kina, već su izrazile želju da ih dobiju. Pored toga, očekuje se da se Saudijska Arabija, Irak i Maroko pridruže listi kupaca.

[adsenseyu5]

Kako članak objavljen u američkom izdanju objašnjava, “nova raketa će promentiti pravila igre u brojnim ratnim poljima, uključujući Evropu, Tajvanski moreuz, Kašmir, Doklam visoravan, i potencijalno Severnu Ameriku i Persijski zaliv.“

“Iako se S-400 pokazao kao veoma popularan izvoz, uprkos preteranim merama koje su SAD preduzele da ograniče njegovu prodaju, Rusija nudi znatno jeftiniju varijanu sistema kom nedostaje 40N6 u njegovoj odbrani.

Takav sistem bi zadržao maksimalan domet od 250 km koristeći 48N6E3, i iako ova raketa nema sposobnosti udara preko horizonta, brzinu ili visinu 40N6, ona zadržava impresivnu preciznost, napredne anti-stelt mogućnosti i domet koji nadmašuje onaj koji bilo koji zapadni protivavionski raketni sistem trenutno ima u službi,“ objašnjava članak.

“Uprkos naprednim sposobnostima 48N6E3, 40N6 ostaje daleko iznad bilo koje konkurencije – a moderne ruske platforme vazdušne odbrane dugog dometa, raspoređene bez takvih sistema, biće znatno više ograničene u svojoj svestranosti i svojoj mogućnosti da ugroze neprijateljske avione pri ekstremnim razdaljinama,“ zaključuje članak.

Webtribune.rs

[adsenseyu6]