Naslovnica ŽIVOT Pijte više ovog čaja kako biste sprečili jednu seksualno prenosivu bolest

Pijte više ovog čaja kako biste sprečili jednu seksualno prenosivu bolest

caj

Studija sprovedena od strane Ministarstva poljoprivrede SAD-a (DA), pokazala je da će konzumiranje više crnog čaja zaštititi od trihomonijaze, jedne od najčešćih seksualno prenosivih bolesti (STD) na svetu. To je zbog zaštitnih sastojaka u čaju koji mogu sprečiti rast parazita.

Trihomonijazu uzrokuje praživotinja trihomonas vaginalis (Trichomonas vaginalis). To ljude čini osetljivijim na reproduktivni poremećaj i na virus humane imunodeficijencije (HIV). Srodne praživotinje su odgovorne za druge bolesti.

Određene vrste T.vaginalisa su sada otporni na primarni lek metronidazol. Istraživači sada traže alternativne metode lečenja nevirusnih STD.

Ranija studija istraživača DA je otkrila da tomatin – prirodno jedinjenje koje se nalazi u paradajzu – može sprečiti rast vrsta Trihomonasa kod ljudi, stoke i mačaka. Njihov izveštaj sugeriše da se prirodne namirnice mogu koristiti za sprečavanje i lečenje trihomonijaze.

Radeći zajedno sa svojim kolegama na Univerzitetu Pacifika (UotP), istraživali su jestive biljke koje sprečavaju rast patogenih mikroba. Istraživači su sumnjali da prirodni sastojci koji mogu da razbiju ćelijske membrane mikroba takođe mogu ubiti praživotinje kao što je Trihomonas.

[adsenseyu5]

Ekstrakti crnog čaja sprečili rast tri različite vrste Trihomonasa

Istraživači su testirali 10 rastvora napravljenih od jestivih biljaka u prahu: dva ekstrakta zelenog čaja, dva ekstrakta iz crnog čaja, ekstrakt nara, seme nara, jujubu, seme jujube, ekstrakt crnog grožđa, i ekstrakt semena grožđa.

Rastvori su korišćeni za inokulaciju kultura tri vrste Trihomonasa: T. vaginalis G3, Tritrihomonas fetus D1, i mačiji T fetus C1. Najefikasnije supstance su primenjene na vrste T. vaginalisa koje su otporne na metronidazol i bezopasne bakterije.

U svrhu eksperimenta, svi teaflavini u crnom čaju su prijavljeni kao ekvivalenti, jer su imali slična apsorpciona svojstva.

Istraživači su prijavili da su ekstrakti crnog čaja bili jedini rastvori koji su sprečili sve tri vrste trihomonas parazita. Vrsta G3 je bila najranjivija na prirodne metode lečenja.

Štaviše, ekstrakti crnog čaja su pokazali najveći efekat sprečavanja. Iako je ekstrakt sa niskim teaflavinom pokazao niže nivoe jedinjenja od onih koji su prijavljeni na njegovoj etiketi, uzorak sa visokim teaflavinom je značajno premašio minimalnu vrednost svoje specifikacije proizvoda.

Istraživači su takođe istakli da su različiti teaflavini koristili isti pristup u neutralisanju patogenih praživotinja. Teaflavini nisu naštetili baktriji laktobacili koja se obačino nalazi u telu.

Ostali prirodni sastojci imaju minimalne ili specijalizovane efekte na Triomonas

Pokazano je da katehini zelenog čaja sprečavaju G3 i D2 vrste. Nisu pokazali nikakav efekat na C1 vrsti. Istraživači su istakli da je zeleni čaj bio pripremeljen drugačije i brže od crnog čaja, čime je dozvoljeno da “fermentira“ i pretvori katehine u teaflavine i tearubugine.

[adsenseyu6]

Ekstrakt nara je bio gotovo tri puta bolji od ekstrakta semena u sprečavanju vrste G3. Ekstrakti iz nara su pokazali isti efekat na vrstu C1. Nisu delovali na vrstu D1.

Ekstrakti voćke i semena jujube su pokazali minimalnu efikasnost. Njihovi efekti su bili ograničeni na vrstu G3. Ekstrakt semena je pokazao veću aktivnost zbog više fenola i antioksidativne aktivnosti.

Ekstrakt crnog grožđa je uticao samo na vrstu G3. Ekstrakt semana grožđa je delovao na G3 i C1, s tim da je njegov efekat na C1 bio drugi odmah do ekstrakta crnog čaja sa visokim teaflavinom.

Vrsta C1 je najotpornija na prirodno sprečavanje. Međutim, veoma je ranjiva na ekstrakt semena grožđa.

DA-UotP tim je predložio dodatne kliničke studije kako bi uporedili tomatin i ekstrakte crnog čaja kao moguće prirodne tretmane za životinjsku i ljudsku trihomonijazu.

Webtribune.rs

[adsenseyu5]