Nova alijansa i novi putevi moći: Rusija gradi auto-put 2.000 km dug, od Evrope do Kine

putin

Vlada Rusije je odobrila projekat Meridian, privatni nacionalni autoput. To je najkraći put za prevoz robe između Kine i Evrope.

Premijer Dmitrij Medvedev odobrio je izgradnju Meridiana, savezne rute Evropa-zapadna Kina. Ruta je uključena u sveobuhvatni plan za razvoj i modernizaciju ruske infrastrukture, prenosi list „Vedomosti“ navodeći zapis sastanka sa Medvedevom 24. juna.

Medvedev je uputio zvaničnike iz Ministarstva saobraćaja i Ministarstva za ekonomski razvoj da posavetuju projektnog menadžera, kompaniju Russian Holding, o privlačenju investitora, uključujući i Kinu. Ministri saobraćaja, građevinarstva, finansija i ekonomskog razvoja moraju da pruže svu neophodnu podršku projektu. 

Rusija do sada nije gradila autoputeve slične Meridianu: njegova dužina je skoro 2.000 km, ići će od Belorusije do Kine, prolazeći kroz Kazahstan, i trebalo bi da bude najkraći put za kretanje robe između Kine i Evrope.

Autoput sa četiri trake biće instaliran na teritorijama osam ruskih regiona.

Cena putovanja za prevoznike iz zemalja, koje ne pripadaju Evroazijskoj ekonomskoj uniji, biće 70 centi po km.

Kompletna izgradnja puta planirana je za 2024. godinu.

U međuvremenu, Ruski fond za direktne investicije (RFPI) i Kina su najavili stvaranje novih rusko-kineskih fondova na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF) koji je održan od 6. do 8. Juna.   

„Mi ćemo objaviti stvaranje novog fonda u juanima, a tokom Foruma u ​​Sankt Peterburgu ćemo takođe objaviti pokretanje novog tehnološkog fonda između Rusije i Kine“, rekao je tada Kiril Dmitrijev, direktor RFPI-a.

On je takođe izjavio da će novi fond u Janesu „biti usmeren ka investicijama u Rusiji.“

„Verujemo da mogu značajno povećati kineske investicije“, rekao je direktor RFPI.

On je podsetio da Rusija i Kina imaju nekoliko zajedničkih fondova i da obe zemlje planiraju „da prošire sve njih“.

Pored toga, „zajedno sa Kinom promovišemo niz važnih inicijativa o ulaganjima u tehnologije i infrastrukturu“, rekao je on.

Webtribune.rs