Naslovnica SPEKTAR „Njuzvik“: Evropski birači uskoro će da shvate da su njihove ekonomske žrtve...

„Njuzvik“: Evropski birači uskoro će da shvate da su njihove ekonomske žrtve zarad rata u Ukrajini bile uzaludne

Sankcije koje su zemlje EU uvele Rusiji uništavaju političke poretke u Evropi, tvrde bivši šef američke misije u Saudijskoj Arabiji Dejvid Randel i nekadašnji savetnik Centralne komande SAD Majkl Gfeler, koji je 15 godina služio u istočnoj Evropi i Sovjetskom Savezu.

U autorskom članku za „Njuzvik“ ovi eksperti ističu da se Evropa, uvodeći embargo Rusiji, lišila pristupačne hrane i jeftinih energenata, što je dovelo do porasta cena na Starom kontinentu, kao i zastoja privrednog rasta.

„Između februara i maja 2022. cena OPEK-ove nafte porasla je sa 75 na 125 dolara po barelu. U istom periodu cena pšenice u Nemačkoj skočila je sa 350 na 530 dolara po toni. Prošle godine su troškovi grejanja prosečne nemačke porodične kuće porasli sa 1.500 na 5.250 dolara.

Zato je tamošnja vlada iz fonda EU obezbedila paket od 200 milijardi dolara, koji je nemačke poreske obveznike na kraju koštao više nego sva vojna oprema koju su Sjedinjene Države poslale Ukrajini“, podsećaju Gfeler i Randel.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti

Dodaju i da je godišnja stopa inflacije 2022. u evrozoni skočila na više od deset odsto, dok rast BDP-a nastavlja da pada. Stopa nezaposlenosti na Starom kontinentu je skoro dvostruko veća od one u SAD. Ekonomske poteškoće su pojačane i ogromnim talasom ukrajinskih izbeglica (osam miliona po podacima UN) koji je opteretio javne službe i budžete vlada EU, ali i podbunio lokalno stanovništvo zbog povlašćenog tretmana.

[adsenseyu1]

Dakle, eksperti ističu da su ekonomski problemi, do kojih su dovele sankcije uvedene Ruskoj Federaciji, imali značajne političke posledice – u proteklih 18 meseci palo je više od trećine vlada u Uniji (npr. Italija, Švedska, Finska, Holandija, Španija, Moldavija, Rumunija, Bugarska, Velika Britanija), dok je vlast u tri najveće ekonomije kontinenta sve klimavija – u Francuskoj, Nemačkoj i velikoj Britaniji.

„Sve zemlje se suočavaju sa ekonomskim poteškoćama zbog sankcija koje su uvedene Rusiji. Pobeda Ukrajine u sukobu s Ruskom Federacijom vrlo je sumnjiva, kao i to da se mir može postići bez značajnih ustupaka s kijevske strane. Kada evropski birači shvate da su njihove ekonomske žrtve bile uzaludne, pašće još vlada“, ističu američki eksperti.

Tekst zaključuju tezom da će najozbiljnija posledica rata NATO-a s Rusijom biti uspon konzervativnih, nacionalističko-populističkih vlada širom kontinenta, što se već dešava s Alternativom za Nemačku i francuskom strankom Nacionalno okupljanje.

(RT)

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social