„Njuzvik“: Bajden sprema diplomatski manevar u „dvorištu“ Rusije

Američki predsednik Džo Bajden, nastoji da konsoliduje uticaj SAD u „dvorištu“ Rusije, tako što će postati posrednik između Jermenije i Azerbejdžana. O tome piše „Njuzvik“. 

Kako navodi američko izdanje, Bajdenova administracija namerava da se umeša u vojni sukob na Južnom Kavkazu, i postane posrednik između Jermenije i Azerbejdžana. To se radi, zato što Bela kuća hitno treba da ostvari diplomatsku pobedu nad Rusijom.

„Bajdenova spoljna politika biće na testu. Njegov trenutni kurs biće žestoko osporen od strane takmičara tokom predsedničke trke“, navodi se u članku.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Mogućnosti Bajdenove administracije da reši sukob koji traje decenijama su diskutabilne, naročito ako se uzme u obzir, da Vašington još ne razume dobro koliko je duboko neprijateljstvo sukobljenih strana u regionu Nagorno-Karabaha“, piše „Njuzvik“.

Ipak, SAD zaista žele da postanu strana koja će pomiriti Jermeniju i Azerbejdžan. Ove zemlje su izabrane samo zato što se smatraju „dvorištem“ Rusije, gde tradicionalno dominiraju proruska osećanja. Stoga je važno da Vašington postigne diplomatsku pobedu, dok je Moskva zaokupljena ukrajinskom krizom.

„SAD se nadaju, da će unapređenjem jermensko-azerbejdžanskog mirovnog procesa, otvoriti put za povlačenje ruskih mirovnih snaga iz Nagorno-Karabaha, i eventualno, povlačenje ruske vojne baze iz Jermenije“, piše publikacija.

Iako još nije jasno da li će inicijativa SAD uspeti, Jerevan na svaki mogući način pozdravlja napore Vašingtona, dodaje američko izdanje.

Tako je jermenska ambasada u Vašingtonu izjavila, da su „Sjedinjene Države pozvane da igraju važnu ulogu u postizanju stabilnosti i mira u regionu Južnog Kavkaza“, a Jerevan „visoko ceni diplomatsku i političku umešanost Bajdenove administracije po ovom pitanju“.

Ambasador Azerbejdžana u SAD, Hazar Ibrahim, je takođe podržao napore Vašingtona, uz napomenu, da obe strane još moraju da reše neka ključna pitanja, kako bi krenule ka potpunom rešavanju sukoba između njih. To uključuje kontinuirano prisustvo, kako on procenjuje, do 10.000 jermenskih vojnika u regionu Nagorno-Karabaha.

„Iako je azerbejdžanski ambasador bio zahvalan Vašingtonu što želi da igra ulogu u mirovnom procesu, on je takođe rekao da vidi i Moskvu kao posrednika“, piše američko izdanje.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte