Ninel Kulagina jedna od najmisterioznijih osoba u sovjetskoj eri – Njene supermoći nikada nisu shvatili ni objasnili

Tokom sovjetske ere, mađioničari, vračare i vidovnjaci držali su se na oprezu. Međutim, kako je bilo darovitih ljudi, nije ih bilo moguće spaliti na lomači, vreme je bilo drugačije. Naučnici i obaveštajne agencije pokušali su da ih razumeju.

Ninel Kulagina bila je jedna od najmisterioznijih osoba za proučavanje. Bilo ju je moguće posmatrati sa stanovišta bogate biografije, jer je dobrovoljno otišla na front, služila u redovima tenkista, bila ranjena i odlikovana mnogim medaljama i počastima.

Ipak, sve ih je zanimala druga strana njenog života – njene spiritualne sposobnosti.

Još u mladosti Ninel je pokazala izuzetne sposobnosti: premeštala je komade hleba na trpezarijskom stolu, kao i čašu sa vodom. Uspela je da zaustavi sat sa klatnom. Za to su znali samo članovi njene porodice, a sama devojka nije smatrala da je to nešto posebno.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Devojka se udala, rodila dete. Šezdesetih godina prošlog veka primljena je u bolnicu nakon što je doživela srčani udar, kada se zainteresovala za pletenje. Jedna od medicinskih sestara je primetila da Ninel vadi klupko iz korpe ne gledajući u nju, ali da uvek izvadi onu koja joj je potrebna.

Eksperimenti pod nadzorom KGB-a

Počele su priče o devojci iz Lenjingrada. Leonid Vasiliev, profesor u oblasti anomalija ljudske psihe, imao je priliku da je upozna. On je otkrio da je Ninel sposobna da:

  • Pomer predmet;
  • čita tuđe misli;
  • vidi zatvorenih očiju ili;
  • utiče na mehanizme;
  • promeni hemijski sastav vode.

Trikove sa predmetima izvodila je na udaljenosti do dva metra. Od trenutka kada je upoznala profesora, Kulagina je počela da učestvuje u raznim eksperimentima. Priča se da su joj jednog dana došli službenici KGB-a i ponudili dve mogućnosti: saradnju ili zatvor. Žena je izabrala prvu.

Ninel Kulagina pozvana je u institute za mehaniku i optiku, hemijsku fiziku. Svuda je pokazivala neviđenu snagu, a iskre su joj letele iz dlanova. Laboratorijske životinje je „ozračila“ biopoljima, neke su uginule, neke su preživele. Kao rezultat toga, bilo joj je povereno lečenje ljudi.

Lekarska praksa

Kako su eksperimenti sprovođeni, postalo je jasno da Kulagina ima sposobnost da zaceli ranu, kao i da izleči bolesti unutrašnjih organa. Ali, nažalost, samoj sebi nije mogla da pomogne.

Ubrzo je počela da ima problema sa srcem, umorom, migrenama i konstantan metalni ukus u ustima. Lekari su zabeležili visok nivo šećera u krvi i gubitak težine.

Kulagina je široku popularnost stekla 1968. godine, kada je objavljen dokumentarni film u kojem je pokazala najjednostavnije „trikove“.

Nakon toga su počeli da pričaju o njoj. Imala je mnogo obožavalaca, ali većina novinara i naučnika nije verovala u njen dar, a jednom je u časopisu Man and Law objavljen članak o „šarlatanki Ninel“.

Nakon toga, žena je podnela tužbu za objavljivanje i dobila je, budući da su njene sposobnosti prethodno zabeležili naučnici. Ninel je umrla 1990. Zdravlje joj je bilo narušeno, ali je uspela da dokaže da nije kao svi, iako su se stručnjaci oko toga i dalje raspravljali.

Ostalo je nepoznato da li je obavljala tajne zadatke za KGB, i ako jeste u kojim akcijama je radila

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

Webtribune.rs