Naslovnica ŽIVOT Nikada više nećete baciti ljusku od luka kada pročitate ovo!

Nikada više nećete baciti ljusku od luka kada pročitate ovo!

luk ljuska

Možda bi trebalo da razmislite pre nego što opet bacite ljusku od luka.

Prilikom pripremanja luka najverovatnije bacate njegovu ljusku nakon ljuštenja. Pre nego što je bacite, trebalo bi da razmislite bolje o tome.

U ljusci od luka se može naći nekoliko efikasnih antioksidanata i lekovitih svojstava. Spoljašnji sloj crnog luka braonkaste boje sadrži veliku količinu vlakana, flavonoida i antioksidanata.

[adsenseyu1]

Crni luk je bogat vitaminima A, C i E. Razni drugi antioksidanti se takođe mogu pronaći u luku koji štite ćelije kože, te čine kožu lepšom.

Povratite pravilnu funkciju tela uz korišćenje ljuski od luka.

Ljuska od luka sadrži mnogo više antioksidanata od samog luka.

Ona takođe sadrži moćan biljni pigment po imenu kvercetin koji snižava krvni pritisak i sprečava obstrukciju arterija. Konzumiranje ljuski od luka znatno umanjuje rizik od:

  • kardiovaskularnih bolesti
  • raka debelog creva
  • gojaznosti
  • dijabetesa tipa 2
  • gastroenteroloških problema
[adsenseyu5]

Ljuska od luka ima antikancerogena, antigljivična, antibakterijska i antioksidantna svojstva.

Kako napraviti čaj od ljuske od luka

Ljuska od luka je odlična za detoksikaciju tela. Koristite je tako što ćete od nje napraviti ukusan čaj za svakodnevnu upotrebu.

Najlakše ga je pripremiti kada već pripremate obrok, samo ljuske od luka koji koristite ostavite sa strane.

U staklenu teglu ubacite ljuske od luka. Ljuske prelijte toplom vodom i ostavite ih da odstoje narednih 15 minuta. Ocedite ljuske i ispijte čaj pre odlaska na spavanje.

Koristite ljuske od luka prilikom pripremanja supe, čorbe ili paprikaša.

Sama ljuska od luka nije jestiva ali se lako može ubaciti u bazu za supu ili paprikaš. Ona se može takođe koristiti prilikom pripreme čilija.

[adsenseyu1]

Kvercetin je moćni antioksidant flavonoid sa antikancerogenim dejstvom i takođe sadrži pregršt antioksidanata.

Najveća količina kvercetina se može naći u sloju ljuske ili sloju blizu ljuske luka. Kvercetin je još i sedativ i zbog toga je čaj od luka najbolje piti pred spavanje. Nemojte konzumirati ljuske od luka tokom trudnoće ili ukoliko dojite.

Studija pokazuje da su ljuske od luka bogate dijetetskim vlaknima

Naučnici su potvrdili i objavili u žurnalu biljne hrane za ljudsku ishranu da se braon ljuska od crnog luka može koristiti kao vredna hranljiva komponenta jer sadrži veliku količinu nerastvorljivih vlakana.

Rastvorljiva, kao i nerastvorljiva vlakna telo ne svaruje. Umesto toga vlakna direktno upija tok krvi i tako se eliminiše iz tela.

 

[adsenseyu6]

Nerastvorljiva vlakna pomažu telu da održi svoju normalnu rutinu i regularno izlučivanje. Nerastvorljiva vlakna elimišu toksični otpad iz debelog creva i održavaju optimalne pH nivoe u crevnoj flori.

To štiti organizam od toga da mikrobi formiraju maligne ćelije.

Konzumiranje vlakana takođe pomaže smanjivanju rizika od nekoliko zdravstvenih problema kao što su srčani udar, kancerogene ćelije u debelom crevu, prekomerna telesna težina i dijabetes tipa 2.

Istraživanje je obuhvatilo i razmatranje moćnih fenolskih jedinjenja poput kvercetina i drugih korisnih flavonoida. Flavonoidi su delovi biljaka sa lekovitim svojstvima.

Sledeći put kada budete pripremali obrok, razmislite pre nego što bacite ljuske od luka.

Zašto biste se rešili nečega što može biti toliko vredno za vaše telo i istovremeno predstavlja savršen izvor antioksidanata?

Webtribune.rs

[adsenseyu5]