Naslovnica SPEKTAR „Nije me briga koliko će još oružja da donesu ovde – nemamo...

„Nije me briga koliko će još oružja da donesu ovde – nemamo ljude da ga uzmemo niti ljude da ga koriste“

Američko rukovodstvo je konačno promenilo stav u vezi sa Ukrajinom – „nešto se razbistrilo u njihovim glavama“, rekao je bivši agent CIA Fil Džiraldi u intervjuu za Judging Freedom.

Zapad više ne doživljava Zelenskog kao heroja i borca za slobodu. Bivši obaveštajac veruje da će sukob doživeti velike promene u narednim mesecima, obzirom na zamor saveznika i pozive na pregovore.

Fil Džiraldi, bivši agent CIA: Možda postoji jednostavan odgovor na to. Predložio bih da se nešto razbistrilo u njihovim glavama i da su shvatili da je nemoguće dobiti ovaj rat na način koji je politički privlačan vašingtonskom režimu ili realno izvodljiv.

Stoga su došli da nateraju Ukrajinu da razmotri druge alternative, umesto da nastavi sukob u ovom obliku tokom cele zime. Ovo je samo moja pretpostavka, ali izgleda da postoje dokazi u vidu nedavne posete Zelenskog SAD, gde su ga skoro svi u suštini odbili.

Tokom posete pre godinu dana tretirali su ga kao pobedničkog heroja gde se vratio kući sa obećanim novcem. Da li ga američka vlada doživljava kao nepoverljivog ili kao osobu koja razmišlja svojom glavom? Kao šef korumpirane bande? Ili na njega gledaju kao na borca za slobodu, kako su govorili pre godinu i po dana?

Fil Džiraldi: Mislim da je imidž borca za slobodu kreiran da podrži politiku, a politika je bila usmerena na suočavanje sa Rusijom. Tako je pretvoren u figuru koja zapravo nije. Na kraju krajeva, bio je komičar i glumac pre nego što ga je jedan od njegovih prijatelja milijardera gurnuo u poziciju u kojoj mu je obećano da će poboljšati odnose sa Rusima.

[adsenseyu1]

Uspeo je da bude izabran a zatim da preokrene politiku. Dakle, on nije baš uticajna figura ovde. I verujem da to postaje sasvim očigledno čak i ljudima u Kongresu koji su skloni da malo govore o ovim pitanjima.

Videćemo kako će se ovo odvijati, ali mislim da ćemo videti neke pomake u narednih nekoliko meseci. Možda će biti manje borbe. Kao što sam već pisao u jednom od članaka, jedan od visokorangiranih generala u Ukrajini je rekao otprilike ovako: „Nije me briga koliko će još oružja da donesu ovde – nemamo ljude da ga uzmemo niti ljude da ga koriste“.

Znači optužbe dolaze iz sistema. Ako još uvek nema pobede u ratu, onda se sigurno ne može ni dobiti.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social