Naslovnica IZA OGLEDALA Temperature na Zemlji su po prvi put u istoriji premašile prag kritičnog...

Temperature na Zemlji su po prvi put u istoriji premašile prag kritičnog zagrevanja

Temperature na Zemlji su nakratko porasle iznad kritične granice za koju su naučnici upozoravali decenijama da bi, ako bi bila prekoračena, mogla imati katastrofalne i nepovratne posledice po planetu i njene ekosisteme.

Prema preliminarnim podacima koje je dostavila Samantha Burgess, zamenica direktora Službe za klimatske promene Kopernikus sa sedištem u Evropi, prosečna globalna temperatura u petak, 17. novembra, bila je za više od 2 stepena Celzijusa viša od predindustrijskog vremena, prenosi CNN.

Temperature su samo na kratko porasle iznad kritičnih nivoa, rekla je Burgess, a to ne znači da je svet u stalnom stanju preteranog zagrevanja. Međutim, zabrinjavajući je znak da je planeta sve toplija i toplija i da ide ka dugoročnoj situaciji u kojoj će klimatsku krizu biti teško ili nemoguće preokrenuti.

Burgess je rekla da su globalne temperature u petak u proseku bile 1,17 stepeni iznad nivoa iz perioda 1991-2020, što je 17. novembar činilo najtoplijim danom u istoriji.

Ali u poređenju sa predindustrijskim vremenima, pre nego što su ljudi počeli da sagorevaju fosilna goriva u velikim razmerama i menjaju prirodnu klimu Zemlje, temperature su bile 2,06 stepeni više.

Podaci Kopernika su preliminarni i biće potrebne nedelje da se potvrde stvarnim zapažanjima. Zagrevanje od 2 stepena dovodi mnogo veći deo svetske populacije u opasnost od smrtonosnih vremenskih događaja i povećava verovatnoću da će planeta dostići nepovratne prelomne tačke, kao što su kolaps polarnih ledenih ploča i masovno odumiranje koralnih grebena.

[adsenseyu1]

Prekoračenje granice dogodilo se dve nedelje pre početka klimatske konferencije UN COP28 u Dubaiju, gde će zemlje sagledati svoje obaveze prema Pariskom klimatskom sporazumu. Njegov cilj je bio da ograniči globalno zagrevanje na 2 stepena iznad predindustrijskog nivoa, smanjujući stopu na 1,5 stepena.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social