Naslovnica SPEKTAR „New York Times“ o ruskom upozorenju da će upotrebiti nuklearno oružje!

„New York Times“ o ruskom upozorenju da će upotrebiti nuklearno oružje!

Uz pomoć taktičkih nuklearnih vežbi, Rusija je podsetila saveznike Kijeva na spremnost da u slučaju potrebe upotrebi ovo oružje, piše „The New York Times“. Istovremeno, rusko ministarstvo odbrane je naglasilo, da su ovi manevri odgovor na provokativne izjave pojedinih zapadnih političara.

Moskva je ponovila svoju sposobnost da koristi vojno nuklearno oružje u Ukrajini, objavljujući video snimke svojih snaga koje počinju manevre za vežbanje upotrebe oružja.

Ove „ provokativne vežbe“, počele su dve nedelje nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio da se održe.

Ministarstvo odbrane Rusije je u saopštenju saopštilo da ove vežbe, koje se izvode u blizini Ukrajine, imaju za cilj pripremu snaga i sredstava za mogućnost upotrebe taktičkog nuklearnog oružja.

Kako se ističe u saopštenju Ministarstva odbrane, svrha ovih manevara je „ bezuslovno obezbeđivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta ruske države kao odgovor na provokativne izjave i pretnje pojedinih zapadnih zvaničnika “.

Ranije ovog meseca, kada je najavljena vežba, Kremlj je jasno stavio do znanja, da je taj potez bio odgovor na komentare francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je odbio da isključi slanje francuskih trupa u Ukrajinu, i britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona, koji je rekao da bi Kijev mogao da upotrebi britansko oružje za napad na Rusiju.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social