Naslovnica SPEKTAR „France 24“: Poljska ubzano povećava broj vojnika- Sprema se za rat sa...

„France 24“: Poljska ubzano povećava broj vojnika- Sprema se za rat sa Rusijom!

Poljska se sprema za mogući sukob sa Rusijom, proširujući svoj vojni kadar i povećavajući kapacitete, prenosi „France 24“. Mnogi stanovnici te zemlje su se dobrovoljno prijavili u jedinice teritorijalne odbrane, gde vikendom uče da rukuju oružjem.

Od početka ukrajinskog sukoba, susedna Poljska se spremala da odbije moguću rusku pretnju, navodi „France 24“.

Oko 40 hiljada stanovnika zemlje dobrovoljno se pridružilo snagama teritorijalne odbrane, gde uče osnove vojne taktike i da drže oružje.

Inicijalna obuka traje dve nedelje, nakon čega sledi intenzivni trening vikendom jednom mesečno.

Zahvaljujući fleksibilnom rasporedu, učesnici nastavljaju da idu na posao i mogu da prekinu obuku u bilo kom trenutku, što postaje sve popularnije među različitim grupama stanovništva- studentima, nastavnicima, advokatima, lekarima.

Oružane snage Poljske aktivno regrutuju- u narednih 10 godina planiraju da udvostruče svoje osoblje bez uvođenja obaveznog služenja vojnog roka.

Neposredno nakon februara 2022. godine, budžet za odbranu je značajno povećan i koristi se da bi vojne karijere bile privlačnije.

Pripadnici Teritorijalne odbrane sada dobijaju 200 evra po vikendu u bazi za obuku. Neki od njih priznaju, da ih je u početku privukao dodatni prihod.

Civili se ponekad odlučuju da se pridruže profesionalnoj vojsci kako bi poboljšali svoju materijalnu situaciju i uslove rada, ali se nadaju da nikada neće morati da ratuju sa Rusijom.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social