Naslovnica SPEKTAR Turski političar otkriva: Raisijeva smrt je sabotaža?!

Turski političar otkriva: Raisijeva smrt je sabotaža?!

Lider turske levičarske partije Vatan (Domovina) Dogu Perinček, pozvao je da se ne čudi ako se avionska nesreća u kojoj su poginuli iranski predsednik i ministar spoljnih poslova pokaže kao sabotaža, prema njegovim rečima, Teheran je meta za „takva ubistva”.

Helikopter u kojem su bili Raisi, ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahjan i drugi zvaničnici srušio se 19. maja na severozapadu zemlje u regionu Verzegan. Ujutro 20. maja, potpredsednik Irana Mohsen Mansuri potvrdio je izveštaje da su predsednik i njegova delegacija poginuli u padu helikoptera.

Delegacija se vraćala nakon posete Azerbejdžanu, gde su Raisi i njegov azerbejdžanski kolega Ilham Alijev učestvovali na ceremoniji otvaranja hidroelektrane Giz Galasi i puštanja u rad hidroelektrane Khudaferin na graničnoj reci Araks.

„Verujem izjavama iranske države po ovom pitanju, rekli su da je to bio nesrećan slučaj. I ja mislim da je ovo nesreća, ali ne bi bilo iznenađujuće da se radi o ubistvu.

Jer, iranska država je jedna od vodećih zemalja koje se bore protiv američkog imperijalizma i izraelskog cionizma“, kaže Perinček.

On je rekao, da je činjenica da je to bila nesreća „situacija za žaljenje za iransku državu“.

„Činjenica da iranski predsednik nije mogao biti zaštićen, bez obzira na vremenske prilike, je nesrećna situacija iz koje se moraju izvući pouke.

Moramo i iz ovoga da učimo. Drugim rečima, moramo da izvučemo pouke kada je u pitanju zaštita lidera“, rekao je političar.

Prema njegovim rečima, stranka je dobila poziv i predstavljaće je delegacija na pogrebnoj ceremoniji u Iranu.

„Domovina“ je levičarska partija, koja stoji na pozicijama prvog predsednika Turske Mustafe Kemala Ataturka, i ima antizapadnu i antiameričku orijentaciju.

Partija sebe smatra naslednicom Socijalističke radničko-seljačke partije, stvorene 1919. godine. Nije zastupljena u turskom parlamentu, ali je uticajna sila, posebno u regionima.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social