Nemojte se ničem dobrom nadati jer dobro biti neće – PUTINOVA PORUKA – ZNAĆE KO TREBA …

hgf5ehfgjgx43trfddfs

Krivični postupci su pokrenuti, a štampa ima i ime. Krivični postupak po članu 275 krivičnog zakona – “izdaja“ – pokrenut je od strane Federalne službe bezbednosti protiv zaposlenih u Centralnom istraživačkom institutu mašinstva.

Službenici bezbednosti su optužili neke naučnike iz poznatog TSNIIMASH-a da prenose tajne ruskog hipersoničnog oružja Amerikancima.

Pet i po godina je prošlo otkako je Vladimir Putin slavno izgovorio frazu “Ovo nije 1937.“ U pogledu na visokoprofilne krivične postupke, blogeri često pitaju: “Zašto, zapravo, ovo nije 1937?“ Na kraju krajeva, situacija je, sudeći po onome šta se dešava, veoma slična.

Dmitrij Pajson, direktor Istraživačko-analitičkog centra Ujedinjene raketno-svemirske korporacije, osumnjičen je za prenošenje tajnih informacija. Prema rečima istražitelja, on je bio taj koji je dobio tajne podatke od osoblja instituta. To je ono što je tvrdio časopis Kommersant nakon prve objave ovih vesti.

“Terenski istražitelji proveravaju informacije o učešću zvaničnika u namernom prenosu podataka koji su pod pečatom “tajno“ o ruskim hipersoničnim projektima stranim obaveštajnim službama. Utvrđeno je da je do curenja informacija došlo od osoblja Instituta, sa kojima je Dmitrij Pajson ostao u bliskom kontaktu,“ kaže jedan od sagovornika Kommersant-a koji je upoznat sa materijalima FSB-a. On je odbio da otkrije imena okrivljenih u ovom slučaju i njihov procesni status, navodeći tajnost istrage.

Rusko hipersonično oružje je stvarnost, bez obzira na to što neki obaveštajni oficiri tvrde drugačije. Američke obaveštajne agencije zaista žele da dobiju pristup njemu, kao što su u prošlom veku sovjetske obaveštajne agencije tražile načine da saznaju o razvoju u oblasti nuklearnog oružja. A kao što se možda sećate, i jesu.

Kada je u pitanju Pajson i ostali nama nepoznati optuženi u ovom slučaju izdaje, njihova krivica će biti određena na sudovima, ako istraga pruži uverljive dokaze. Ali, rekli bismo da ova činjenica izgleda kao motiv: želja da se neki tajni podaci prodaju pre smene, da dobiju dobru količinu novca za bezbrižnu penziju?

Uostalom, ubrzo nakon 1937. godine je usledila 1941. godina, ali naravno, ne daj Bože i svetski rat

Ali čekajte, meni ovde nešto debelo smrdi. Ako je stvarno neki lik uspeo da prenese podatke Amerikancima o najstrašnijoj raketi na svetu onda bi to bila teška antilogika. Rusi a i Amerikanci nikad ne prave projekte u kojima neki likovi imaju ceo projekat na dlanu. To je kao po pravilu skup naučnika od kojih svaki zna samo deo projekta upravo iz bezbednosnih razloga.

Drugo, iz prošlosti se zna da Rusi nikad nisu obznanjivali curenje tajni, već su sve završavali u tišini daleko od očiju javnosti. Izdajnike pojede mrak ukoliko su napravili veću štetu ili ih osude na neke manje kazne poput Skripalja i puste jer su napravili malu štetu.

Otkud sada da Rusi u najznačajnijem projektu decenije a pitanje je o najopasnijoj raketi današnjice naprave ovoliku buku i to na način koji im ne ide na ruku.

Meni to sve liči na onu već čuvenu „omašku“ od pre dve godine kada su „slučajno“ u kadru objavili planove nuklearnog torpeda koje može da sravni teritoriju veličine Francuske.

I tada i sada u ovom slučaju radilo se o toliko naprednom i moćnom oružju da Amerikanci nisu verovali da ono postoji.

Sećate se nedavno su nemački generali izrazili sumnju da Rusi ustvari nemaju to moćno oružje a zatim je i Pentagon bio sumnjičav, nešto u stilu: Kada mi nismo ni počeli da pravimo takvu raketu, kako bi je Rusi imali već gotovu“.

I onda se događa ovaj skandal sa curenjem informacija. A kako bi mogle da cure informacije od nečega ako to ne postoji?

Meni to sve liči na dobro izrežiranu predstavu ruskih tajnih službi. Ustvari Rusi su toliko ispred Američkih tajnih službi da se sa njima igraju.

Setite se samo šta su uradili od CIA i ostalih službi kada su samo posle dva dana od sastanka Putin – Obama sa vojskom upali u Siriju. Tada je CIA samo posmatrala otvorenih usta i jadikovala: „E jesu nas odradili, pojma nismo imali šta nameravaju“. A pazite to nije bila varijanta neke manje važne False flag nego upad hiljada vojnika sa oružjem i avionima na teritoriju koju su praktično kontrolisali NATO i vojska SAD sa 120.000 džihadista.

Dakle, mislim da su Rusi još jednom u velikom stilu „odradili“ CIA i NSA. Uostalom za koji mesec neko će to i zvanično provaliti. Ili, tačnije, od curenja informacija nema ništa, Rusi to drže pod kontrolom. Sve je ovo samo režija sa ciljem: „Vidite da imamo tu raketu, pazite šta radite“.

To je samo Putinova poruka nekim ljudima u Americi, znaće oni koji treba i znaće šta treba.

Mirko Vasić (Webtribune.rs)