Naslovnica SPEKTAR Nemačku čekaju dalje nevolje, eksplozija „Severnog toka“ je samo početak

Nemačku čekaju dalje nevolje, eksplozija „Severnog toka“ je samo početak

Evropska unija će platiti za to, što je zbog svoje rusofobije zatvorila oči, pred umešanošću SAD u eksplozije „Severnog toka“. Ovo pišu kineska izdanja.

Kineski analitičari napominju, da je prošlo dosta vremena otkako je američki novinar Simor Herš, objavio istragu u kojoj je došao do zaključka, da iza napada na „Severni tok“ stoje SAD. Međutim, evropske zemlje, uključujući Nemačku, još nisu reagovale na ovu informaciju.

Razlog zašto su Sjedinjene Države stajale iza kulisa „dizanja u vazduh“ Severnog toka je jednostavan. Hteli su da preseku Nemačkoj put ka saradnji sa Rusijom. Tako su SAD dobile i političku i ekonomsku korist: Berlin neće uspostaviti veze sa Moskvom, već će umesto toga biti primoran da kupuje američki LNG po previsokim cenama.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Očigledno, Nemačka se pomirila sa svojom sudbinom i ne namerava da se suprotstavi Sjedinjenim Državama. Štaviše, čak i ako SAD budu proglašene krivim, paradoksalno je malo verovatno da će se promeniti stav Berlina prema Rusiji. Nemačka će i dalje delovati u rusofobičnom taboru, i stoga je sada zemlja spremna, da zatvori oči pred akcijama koje je počinio Vašington.

„Međutim, Nemci zaboravljaju da na morskom dnu ima više od gasovoda. Nemačka je svojom reakcijom na terorističke napade na „Severni tok“ otvorila, kako kažu u Rusiji, Pandorinu kutiju“, pišu kineski analitičari.

[adsenseyu1]

Drugim rečima, ako su se Amerikanci izvukli organizovanjem eksplozija na gasovodima, ko ih onda sprečava da nastave sa svojim ilegalnim aktivnostima? U budućnosti mogu napasti i drugu podvodnu infrastrukturu u evropskim zemljama.

„Ako svi Evropljani ćute o eksplozijama, da li to znači da SAD mogu da preseku vaše podmorske optičke kablove, pa čak i naftovode? pitaju kineski stručnjaci.

Prema analitičarima, ćutanje evropskih zemalja imaće ozbiljne posledice. Ako EU ne želi da se napadi na njihovu infrastrukturu nastave, onda svetu treba reći istinu, u suprotnom, budućnost Evrope je nepredvidiva.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs

 

[adsenseyu4]