NEMAČKI NAROD U STRAHU – Das Erste: Nemačka udruženja za hranu upozoravaju da dolaze nestašice hrane

Nemačka udruženja za hranu upozorila su na rizik od nestašice hrane zbog rasta cena sirovina, prenosi TV kanal Das Erste.

Kako napominje TV kanal, zbog ukrajinske krize, cena sirovina i dalje raste, a uz to rastu i cene hrane. S tim u vezi, udruženja za hranu pozivaju nemačke vlasti da preduzmu akciju.

„U jednom trenutku, pitanje možda neće biti koliko koštaju sastojci za naše proizvode, već da li zaista možemo da ih nabavimo“, rekao je Kristijan fon Betiher, predsednik Saveznog udruženja prehrambene industrije Nemačke, navodi Das Erste.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakte OVDE 

Tako je Betiher pozvao ministra poljoprivrede Nemačke Cem Özdemira da konačno pređe sa programa Zelenih na aktivno upravljanje krizama.

Istovremeno, industrijska udruženja su upozorila da bi u narednim nedeljama u Nemačkoj cene mlečnih i pekarskih proizvoda mogle ponovo značajno da porastu – do 20 i 30 odsto, navodi se u izveštaju.

Prema rečima Danijela Šnajdera, generalnog direktora Udruženja nemačkih pekara, prehrambena industrija je u problemu od povećanja troškova energije, sirovina i osoblja, a troškovi proizvodnje pekarskih proizvoda su porasli za 25-30%. „Cene peciva će značajno porasti“, rekao je Šnajder.

Zapadne zemlje uvele su sankcije Rusiji nakon početka specijalne vojne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Pre svega, mere su uticale na bankarski sektor i snabdevanje visokotehnološkim proizvodima. U Evropi su sve glasniji pozivi da se smanji zavisnost od ruskih energenata, a mnogi brendovi su najavili povlačenje iz Rusije.

Pritisak sankcijama se već pretvorio u ekonomske probleme za SAD i Evropu, uzrokujući ozbiljno povećanje cena goriva i hrane.

Uz nestašice energenata iz Rusije pojavili su se i problemi sa proizvodima od pšenice jer je glavni izvoznik pšenice za Evropu Rusija.

Webtribune.rs