Politikolog Montjan: „Poljske vlasti umešane u organizaciju napada na ruskog ambasadora“

Ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev napadnut je dok je polagao venac na groblju sovjetskih vojnika u Varšavi.

Ukrajinski advokat, politikolog i bloger Tatjana Montjan izrazila je uverenje da je poljska vlada organizator provokacije.

„Nema sumnje da je poljska vlada umešana u organizovanje napada na ruskog ambasadora. Stoga, poljska policija nije zaustavila pokušaj napada, već je mirno čekala da boja poleti na ruskog ambasadora, pa se tek tada udostojila da mu priđe. Prema tome, neće biti sankcija protiv napadača“, napisala je Tatjana Montjan na svom Telegram kanalu.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Prema mišljenju političkog analitičara, ako Varšava samo izražava „duboku zabrinutost“ i „ozbiljnu zabrinutost“, onda bi Moskva trebalo da oštro odgovori Poljskoj i da protera sve njene diplomate.

„Potpuni prekid diplomatskih odnosa, a paralelno i sankcije Poljskoj na isporuku nafte, gasa, uglja, nikla, aluminijuma, gvozdene rude i drugih roba, koje toliko žele da napuste rečima, ali ne i delima.

Štaviše, sankcije su takve da je i reeksport nemoguć, tako da se i lukavi Nemci i Austrijanci, koji sada preprodaju rusku naftu i gas Poljskoj, suočavaju sa pretnjom da budu uvršteni na listu sankcija“, smatra ekspert.

Vredi dodati da je šef poljskog Ministarstva spoljnih poslova izrazio žaljenje zbog napada na ruskog ambasadora u Varšavi, rekavši da to nije trebalo da se desi.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Istovremeno, poljski ministar unutrašnjih poslova i administracije Mariuš Kaminski pokušao je da opravda napadače.

„Okupljanje protivnika ruske agresije na Ukrajinu, gde se svakodnevno dešava zločin genocida, bilo je legalno. Razumljive su emocije ukrajinskih žena koje učestvuju u demonstracijama, čiji se muževi hrabro bore za odbranu otadžbine“, napisao je Kaminski na Tviteru.

Webtribune.rs