Naslovnica SPEKTAR Nemački mediji: Zapad počeo da se trezni – Ništa im nije jasno...

Nemački mediji: Zapad počeo da se trezni – Ništa im nije jasno …

       

Uništavanje vojne opreme prebačene u Ukrajinu od strane Oružanih snaga Rusije imalo je „otrežnjujući efekat” na zapadne zemlje, piše list Berliner Zeitung.

Prema pisanju lista, zapadni lideri su polagali „velike nade” u vojnu opremu poslatu u Kijev. Pretpostavljalo se da će to omogućiti Ukrajini „da postigne važne teritorijalne akvizicije“.

Međutim, tri nedelje nakon početka kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine (AFU), postalo je poznato da su ruske trupe uništile previše tenkova Leopard-2, što je za Zapad postao „još jedan otrežnjujući trenutak“.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Istovremeno, brzi i masovni gubici zapadne vojne opreme od strane Oružanih snaga Ukrajine „koštali su ljudske živote i novac“, ističe list. Konkretno, iznos sredstava koje je Nemačka izdvojila za pružanje vojne pomoći Ukrajini „skoro se udvostručio od 2022. godine“ i ove godine će iznositi 5,4 milijarde evra.

Berlin je takođe preuzeo dodatne obaveze za podršku Kijevu u budućnosti u iznosu od 10,5 milijardi evra. Reč je o „primetnom povećanju ulaganja“ u ukrajinski vojni projekat sa Zapada, zaključuje izdanje.

[adsenseyu1]

Ranije su predstavnici administracije američkog predsednika Džoa Bajdena rekli da rezultate prve dve nedelje kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine smatraju „otrežnjujućim“.

Iako Vašington zvanično poziva na strpljenje kada se govori o ishodu ukrajinske ofanzive, visoki američki zvaničnici često u privatnim razgovorima izražavaju zabrinutost zbog sporog napretka.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte