Nemački mediji: Antizapadni blok na čelu sa Rusijom i Kinom jača svoje pozicije

Antizapadna koalicija koju predvode Rusija i Kina postaje sve moćnija, piše nemački list „Velt“.

„U Nemačkoj mnogi smatraju da većina zemalja podržava Ukrajinu, ali to je daleko od istine“, piše autor članka Stefan Ost.

Kako je primetio, antizapadni blok koji predstavlja BRIKS širi svoj politički i ekonomski uticaj.

Dok Zapadno orijentisana G7 predstavlja populaciju od 771 milion ljudi, više od tri milijarde živi u sedam zemalja koje se suprotstavljaju Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, ističe se u tekstu.

Autor smatra da će ekonomske veze BRIKS-a će samo jačati.

„Rusija je postala glavni dobavljač đubriva za Brazil koji je sa svoje strane drugi izvoznik mesa u svetu. Na ruskim putevima raste broj kineskih automobila, a indijski lanci supermarketa otvoriće svoje filijale u ovoj zemlji“, naglašava autor.

Istovremeno, ove države ujedinjuje i odbacivanje ideje superiornosti i zapadnih vrednosti, zaključuje autor teksta.

Prošle nedelje završen je 14. samit BRIKS-a kojim je predsedavala Kina. Samitu su prisustvovali predsednik Rusije Vladimir Putin, indijski premijer Narendra Modi, predsednik Brazila Žair Bolsonaro i predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa. Samitom э predsedavao kineski predsednik Si Đinping.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je sredinom maja rekao da kineska strana predlaže da se pokrene proces proširenja BRIKS-a.

Prema njegovim rečima, to će pomoći da se demonstrira otvorenost i inkluzivnost organizacije, odgovori na očekivanja zemalja u razvoju, poveća reprezentativnost i uticaj organiяciэ i pruži veći doprinos očuvanju mira i razvoja.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune