Kremlj: Neosnovane tvrdnje o bankrotu Rusije, sredstva su uplaćena u maju

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da su tvrdnje o tome da je u Rusiji došlo do neizmirenja (defolta) državnog duga – neosnovane.

„Te tvrdnje o defoltu su u ovom slučaju apsolutno nezakonite, jer je još u maju izvršena neophodna uplata u valuti. A činjenica da je ‘Euroklir’ zadržao taj novac i nije ga prebacio do primaoca – to već nije naš problem. Dakle, u ovom nema nikakvog razloga da se ova situacija nazove defoltom“, poručio je Peskov.

Na pitanje da li Rusija preduzima neke korake kako bi vratila rezerve koje su zamrznute u inostranstvu, između ostalog i sudskim putem, Peskov je kazao da nije upoznat sa tim, ali da ruska strana analizira situaciju.

„Naš stav je dobro poznat. Prvo, one su blokirane ilegalno, a bilo kakvi pokušaji da se te rezerve na neki način iskoriste takođe će biti protivzakoniti i, u suštini, predstavljaće njihovu direktnu krađu“, ocenio je portparol Kremlja.

Ranije je agencija Blumberg objavila da je u Rusiji došlo do neizmirenja (defolta) državnog duga – prvi put od 1918. godine. Povod za ovakve medijske navode je rok za isplatu kupona u vrednosti od 100 miliona dolara koji je istekao 27. juna.

Međutim, Blumberg piše da je „defolt uglavnom simboličan“ i da nema velik značaj za Rusiju.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune