Naslovnica U FOKUSU Nemačka nije dozvolila usvajanje novog paketa sankcija Rusiji

Nemačka nije dozvolila usvajanje novog paketa sankcija Rusiji

Zemlje EU u petak nisu mogle da se dogovore o 14. paketu sankcija Rusiji zbog neslaganja Nemačke po pitanju odgovornosti podružnica evropskih kompanija za kršenje režima sankcija, piše Rojters, pozivajući se na anonimne diplomate EU.

Nemačka je izrazila skepticizam o tome kako će klauzula o odgovornosti za podružnice i partnere u trećim zemljama uticati na njenu industriju, rekli su izvori.

Istovremeno, Mađarska je, prema Rojtersu, koja se ranije protivila ovim ograničenjima, „izgledala” da je spremna da odobri novi paket sankcija.

Kako navodi agencija, stalni predstavnici zemalja članica asocijacije trebalo je da se usaglase o odluci u petak uveče, ali je u poslednjem trenutku tema sankcija skinuta iz rasprave. Sledeći sastanak će se održati u sredu.

U četvrtak je i nemačka agencija DPA javila, pozivajući se na diplomatske izvore, da Berlin blokira napredak u pregovorima o novom paketu sankcija.

Nemačke vlasti su zahtevale da se stavka koja se tiče odgovornosti filijala preduzeća u slučaju kršenja sankcija ograniči na određenu robu ili potpuno izbriše iz planova.

Moskva je više puta izjavljivala da će se zemlja izboriti sa pritiscima sankcija koje je Zapad počeo da vrši na Rusiju pre nekoliko godina i koji nastavlja da raste.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social