Naslovnica IZA OGLEDALA NEKO NAS POSMATRA: Zemlja ima svoj tajanstveni mesec koji kruži oko nje...

NEKO NAS POSMATRA: Zemlja ima svoj tajanstveni mesec koji kruži oko nje već 100 godina

42-21781700

Iz NASA-e navode da Zemlja ima još jedan satelit koji je zapravo mali asteroid i koji orbitira oko Zemlje već neko vreme.

Ovaj asteroid po imenu 2016 HO3 orbitira suviše daleko da bi mogao da se smatra našim satelitom, pa ga je NASA još nazvala i „kvazi-satelitom“.

Pol Čodas, menadžer NASA-inog Centra za proučavanje objekata blizu Zemlje (NEO) je rekao: „Pošto 2016 HO3 kruži oko naše planete, ali nikada ne odluta suviše daleko, možemo ga nazvati kvazi-satelitom Zemlje“.

„Postojao je još jedan asteroid po imenu 2003 YN107, koji je pratio sličnu orbitu više od 10 godina, ali je nakon toga odlutao. Asteroid 2016 HO3 se nalazi u stabilnoj orbiti oko naše Zemlje već skoro čitav vek i najverovatnije je da će još vekovima pratiti našu planetu“, rekao je on.

„Asteroid tek pomalo odluta malo napred ili nazad iz godine u godinu, ali čim odluta previše, Zemljina gravitacija ga privuče nazad i ne dozvoljava mu da odluta na udaljenost veću 100 puta od udaljenosti Meseca. Isti efekat sprečava asteroid da priđe bliže od udaljenosti 38 puta veće od udaljenosti Meseca.

Takoreći, ovaj asteroid zapravo pleše sa Zemljom“, objasnio je Čodas.

Webtribune.rs

[adsenseyu1]

[adsenseyu5][adsenseyu5]