Naslovnica SPEKTAR Nejasne mračne stvari: Nemci počeli istragu zbog moguće izdaje u BND povezane...

Nejasne mračne stvari: Nemci počeli istragu zbog moguće izdaje u BND povezane sa Prigožonovim pučem

       

Nemačka savezna obaveštajna služba (BND) pokrenula je u utorak internu reviziju zbog neznanja obaveštajne službe o pokušaju oružane pobune u Rusiji prošle nedelje, prenosi Špigl u petak, pozivajući se na sopstvene izvore.

„U utorak je u sedištu (BND) u Šuseštrase u Berlinu dat nalog da se proveri nivo svesti i sve informacije dobijene od obaveštajnih službi prijateljskih zemalja“, piše list.

Interna provera je, kako navodi Špigl, zbog toga što je nemačka obaveštajna služba samo dan kasnije u subotu, predstavila svoj izveštaj o pobuni u Rusiji, dok su američke kolege navodno već nekoliko dana izveštavale o mogućnosti takvih događaja unapred.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

„Tajne službe su prekasno primetile pobunu… Šef obaveštajne službe Bruno Kal će možda morati da se plaši za svoje mesto“, piše list. Špigl podseća da pod njegovim rukovodstvom obaveštajna služba nije primetila prelazak vlasti u Kabulu u ruke talibanskih militanata.

Ranije je kancelar Olaf Šolc rekao da su događaji u Rusiji bili iznenađenje za nemačku obaveštajnu službu.

[adsenseyu1]

U noći 24. juna, u Rostovu na Donu, jedinica Vagner zauzela je štab Južnog vojnog okruga. Do zaplene je došlo nakon izjava Jevgenija Prigožina da su ruske oružane snage navodno izvršile raketne i bombaške napade na kampove Vagner, iako su to demantovali i Ministarstvo odbrane i ruska Federalna služba bezbednosti.

Protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak za organizovanje oružane pobune. Ruski predsednik Vladimir Putin je postupke pobunjenika nazvao zločinačkom avanturom, ubodom noža u leđa Rusiji i izdajom, što je dovelo do preteranih ambicija i ličnih interesa.

Kasnije je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, u dogovoru sa Putinom, obavio razgovore sa Prigožinom, nakon čega je Lukašenkova pres služba saopštila da je vođa Prigožin prihvatio njegov predlog da se zaustavi Vagnerov pokret u Rusiji i preduzmu dalje korake za deeskalaciju.

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da će Prigožin otići u Belorusiju, a krivični postupak će biti povučen. Kremlj je rekao da je garancija za to reč predsednika Rusije.

Lukašenko je 27. juna potvrdio dolazak Prigožina na belorusku teritoriju. Prema podacima Centra za operativne poslove Federalne službe bezbednosti (COS FSB), tokom istrage utvrđeno je da su učesnici pobune 24. juna prestali sa aktivnostima direktno usmerenim ka izvršenju krivičnog dela, zbog čega je 27. juna krivični postupak obustavljen.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]