Naslovnica SPEKTAR NATO ne može da shvati – Šta se ovde dešava? Do čega...

NATO ne može da shvati – Šta se ovde dešava? Do čega je dovela ukrajinska kontraofanziva?

       

Zapad je krajnje nezadovoljan neuspehom junske operacije kijevskog režima.

Saveznici Ukrajine ne mogu da shvate zašto modernizacija Oružanih snaga Ukrajine nije promenila situaciju na frontu. U tom kontekstu, mediji govore o izgledima za zamrzavanje sukoba. U Kijevu se plaše da izgube sredstva. Kako se borbe mogu završiti piše u članku RIA Novosti.

Ogromno razočaranje

Vašington je priznao da odlučujućeg uspeha nije bilo. Rusija se dobro pripremila, stvorivši linije odbrane do stotine kilometara, rekao je predsednik Saveta bezbednosti Džon Kirbi.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Njujork tajms je istakao da je najveći napredak Oružanih snaga Ukrajine postignut tamo gde nije bilo Leoparda i Bredlija. Iz ovoga sledi zaključak: Zapadna vojna oprema ne stvara odlučujuće prednosti.

Štaviše, neki od uspeha Kijeva su posledica slučajnosti i sreće. Ali u oblasti Orehova, na jednom od pravaca glavnog napada, ništa se nije dogodilo. Administracija Džoa Bajdena rekla je za izdanje da trenutne rezultate rata smatraju „otrežnjujućim“. A jedinice koje su tamo očigledno su „van rasporeda“.

[adsenseyu1]

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin je razočaran: Nema „odlučujućeg efekta“. To znači da je obuka i naoružavanje Ukrajinaca bilo uzaludno. Vašington ne razume zašto se to dogodilo i zašto je Kijev šest meseci odlagao početak operacije, piše The Washington Post. Ako se kontraofanziva nastavi istom brzinom, Ukrajina će obnoviti teritorijalni integritet tek posle 16 godina, izračunali su novinari.

Vašington post ne isključuje da će kao rezultat letnjih borbi rusko-ukrajinski sukob biti zamrznut kao od 2016. do 2022. godine. Tada je u Donbasu za nedelju dana bilo manje mrtvih nego u Čikagu, uveravaju novinari. Međutim, u slučaju zamrzavanja, sukob će se pre ili kasnije nastaviti sa novom snagom, zaključuju.

Da razume i oprosti

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je u intervjuu američkoj televiziji Fox news da od kontraofanzive nije trebalo previše očekivati. Vojska Ukrajine je veoma uzdrmana minskim poljima. Ali glavna stvar tek dolazi. Ovo je samo „pripremna operacija“ i 2023. će u svakom slučaju biti „prekretnica“, naglasio je on.

Zelenski je u intervjuu za Bi-Bi-Si takođe objasnio svojim partnerima da rat nije holivudski film. Ozbiljni rezultati se brzo ne postižu. Oružane snage Ukrajine će delovati kako im odgovara, ma šta neko rekao. I još jednom je podsetio: Ukrajini nisu potrebne samo bezbednosne garancije NATO-a, već punopravno članstvo u vojnom bloku.

Zauzvrat, ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba se u intervjuu za Si-En-En požalio da predstavnici Kijeva nisu pozvani na samit NATO-a u Viljnusu, gde se očekuju važne odluke. Poziv je dobio samo Savet NATO-Ukrajina. Ministar je za to okrivio one zapadne političare koji se previše plaše direktnog sukoba sa Rusijom.

Do kraja leta Ukrajina ne bi trebalo da čeka dodatnu vojnu pomoć SAD, piše Politiko. Formalno, jer je Kongres na odmoru. Ali kijevski lobisti u američkom parlamentu su zabrinuti da će ih ovo konačno dovesti do stagnacije u kontraofanzivi.

Suvi obrok

Ukrajinski politikolog Ruslan Bortnik smatra da Zapad Kijevu u početku nije dao sve što mu je potrebno. Konkretno, tenkovi i rakete očigledno nisu dovoljni za punopravni kontranapad.

„Sa ovim što imamo, moguće su samo lokalne operacije. Odnosno, pomoći je taman toliko da Ukrajina ne izgubi – ali ni ne pobedi. Pešadija napada na mnogo pravaca, jer nema tenkova. Jednog dana ljudski resursi završiće, a Zapad će reći da nismo uspeli da pravilno raspolažemo onim što su dobili“, objasnio je Bortnik u intervjuu za ukrajinske medije.

Ako do sredine leta Kijev nekako preokrene tok na bojnom polju u svoju korist, onda će se SVO završiti 2023. godine, ali ovo je prilično naučno- fantastična opcija, kaže ukrajinski politikolog Vadim Karasev.

Ne isključuje zamrzavanje sukoba, a onda će razne političke snage odmah početi da se „jedu”. Tim Zelenskog će kritikovati Porošenka zbog sporazuma iz Minska, tim Porošenka će napasti Zelenskog zbog Istanbulskog sporazuma“, pojašnjava on.

Stvarni svet bi trebalo da se zasniva na vojnoj sili, ali Zapad do sada ne obezbeđuje potrebnu količinu naoružanja i i ne obezbeđuje zaštitu vazdušnog prostora. Ako je NATO već učinio sve što je bilo moguće za bezbednost Kijeva, onda će se vremenom situacija samo pogoršavati, primećuje ekspert.

„Više od šest meseci Zapad ulaže kolosalna finansijska sredstva u Ukrajinu. Sada investitori žele da vide rezultat, a ne ono što mi vidimo u ovom trenutku. Ukoliko se ne desi čudo, do kraja leta, podrška za Kijev će oslabiti, jer neće biti šanse za pobedu“, rekao je Denis Denisov, ekspert na Finansijskom univerzitetu pri Vladi Rusije, u intervjuu za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, ukrajinske vlasti su mogle da krenu u kontraofanzivu još zimus ali su tada pomislile da je Zapad spreman da ih beskrajno pumpa oružjem i novcem. Ali se to nije desilo. A sadašnji izgovori Kijeva neće nikoga ubediti. Stoga je nastavak pregovora sa Rusijom utoliko realniji.

 

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte