Naučnik Rokstrom predvideo četiri regiona sveta koje čeka katastrofa i masovna migracija

Naučnik Rokstrom je predvideo masovnu migraciju iz Brazila, Indije, delova Afrike i Azije.

Za manje od 50 godina moglo bi da počne masovno iseljavanje iz Brazila, Indije, delova Afrike i Bliskog istoka zbog porasta temperatura, rekao je klimatolog Johan Rokstrom u intervjuu nemačkom listu Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Prema predviđanjima naučnika, zagrevanje od 2,4 stepena preti Zemlji nepredvidivim i „katastrofalnim” posledicama i stvoriće potpuno nove uslove za život. Verovatno će deo planete prestati da bude naseljen.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Možda će već 2070. godine, većina regiona sveta u blizini ekvatora biti dovoljno vruća da ugrozi živote ljudi. To se odnosi na veći deo Brazila, kao i na delove Afrike, Bliskog istoka i Indije, “, izjavio je Rokstrom.

Prosečna godišnja temperatura u ovim regionima može da pređe 30 stepeni, što predstavlja direktnu opasnost po život ljudi, rekao je klimatolog.

„Dugoročno, moći ćete da živite samo u klimatizovanim sobama ili ćete morati da emigrirate. Za siromašne, ovo će biti jedini izlaz“, rekao je naučnik.

Rokstrom je podsetio da je čak i sada prosečna temperatura na Zemlji na najvišoj tački od ledenog doba. On je predvideo da će otapanje leda na Grenlandu i Antarktiku poplaviti priobalna područja širom planete.

„More bi moglo da poraste sedam metara. Bangladeš ili Maldivi bi tada imali ogromne probleme, poput Mumbaja, Menhetna i Haga“, dodao je klimatolog.

Naučnici redovno upozoravaju na opasnosti globalnog zagrevanja a 2015. godine više od 190 zemalja potpisalo je Pariski klimatski sporazum. Njegov cilj je smanjenje emisija, tehnološki preopremanje i prilagođavanje tekućim promenama. Očekuje se i povećanje udela obnovljivih izvora energije.

Webtribune.rs