NAUČNICI ZABRINUTI: Zemljino magnetno polje se ruši, dolaze katastrofalni događaji

hg54zuz67

Naučnici veruju da treba da razmišljamo i o drugim stvarima pored globalnog zagrevanja, naročito o magnetosferi. Izgleda da se magnetno polje Zemlje urušava, a to bi moglo da poremeti klimatske uslove na planeti i izazove globalnu katastrofu.

Ogromno istopljeno jezgro duboko unutar naše planete stvara magnetno polje koje štiti našu planetu od katastrofalnih solarnih vetrova. Ono je u proteklih 200 godina oslabilo za oko 15%.

Magnetosfera je velika oblast koja obuhvata našu planetu. Samo njeno prisustvo štiti planetu od naelektrisanih čestica solarnih vetrova i odbija ih od Zemlje.

Ovaj ogromni zaštitni omotač oko naše planete se prostire na nekoliko hiljada kilometara u svemir i njegov magnetizam je toliko jak i moćan da utiče na tehnologiju, život na planeti, ali i vremenske uslove.

Međutim, stvari bi mogle naglo da se promene pošto naučnici upozoravaju da je magnetno polje u protekla dva veka znatno oslabilo što ukazuje na to da bi moglo doći do obrtanja magnetnih polova Zemlje.

Ukoliko do toga dođe, čitava planeta i sve na njoj postaće izloženo solarnim vetrovima koji će napraviti ogromne rupe u ozonskom omotaču, što će imati katastrofalan efekat na čovečanstvo.

g43zfxzthed

Smatra se da bi u slučaju urušavanja magnetosfere planete moglo doći do rušenja električne mreže, neverovatnog remećenja vremenskih prilika i ozbiljnih zdravstvenih problema kod ljudi.

„Ovo su ozbiljne stvari“, rekao je Ričard Holm, profesor geoloških i ekoloških nauka na Univerzitetu u Liverpulu. „Zamislite da ostanemo bez struje na nekoliko meseci? Danas jedva da nešto radi bez struje“.

Naučnici predviđaju da je najzabrinjavajuća posledica drastična promena klimatskih uslova. Nedavne studije su povezale globalno zagrevanje sa magnetnim poljem, što može ukazati na to da je globalno zagrevanje manje povezano sa emisijom ugljen-dioksida nego što se ranije verovalo.

Stručnjaci tvrde da naša planeta prolazi kroz prirodan proces u kom kosmički zraci manje pogađaju atmosferu planete.

Naučnici su najzabrinutiji zbog svemirskog zračenja. Oni predviđaju da bi usled obrtanja polova oko 100.000 ljudi moglo da umre od povećanog nivoa svemirskog zračenja.

Ovo zračenje bi bilo 3-5 puta veće od onog koje dopire kroz ozonske rupe. Štaviše, ozonske rupe bi počele da se šire i trajale bi duže.

Interesantno je da su naučnici ispitivanjem fragmenata posuđa drevnih civilizacija došli do informacija o tome koliko se magnetno polje planete promenila u poslednjih nekoliko vekova. Prema njihovim rečima, magnetno polje Zemlje se stalno kreće i do obrtanja polova dolazi na svakih 200.000-300.000 godina.

Ukoliko bi magnetosfera naše planete nastavila da propada, naša planeta bi u budućnosti mogla da izgleda kao što Mars izgleda danas.

Webtribune.rs