Naslovnica ŽIVOT Ako niste znali: Ovu hranu nikada ne treba držati u frižideru

Ako niste znali: Ovu hranu nikada ne treba držati u frižideru

[adsenseyu3]

frizider

[adsenseyu2]

U slučaju da niste znali, neku hranu ne bi trebalo da čuvate u frižideru jer se osuši ili se brže pokvari kada dospe na sobnu temperaturu. Evo koje namirnice ne bi trebalo da čuvate u frižideru:

Ljuti sosevi

Verovali ili ne, ljuti sos može da opstane u vašem kuhinjskom kredencu i do tri godine bez potrebe da ga stavljate u frižider.

Krompir

Hladna temperatura negativno utiče na ukus krompira. Čuvajte ga na tamnom mestu u papirnim vrećama. Plastične kese nisu dobre jer zadržavaju vlagu koja utiče na brže propadanje krompira. Većina vrsta krompira traje oko 3 nedelje ako se pravilno čuva.

[adsenseyu4]

Hleb

Hleb koji čuvate u frižideru će se vrlo brzo osušiti. Hleb koji želite da pojedete u roku od 4 dana čuvajte na sobnoj temperaturi umotan u pamučnu ili lanenu krpu u posebnoj drvenoj kutiji.

Crni luk

Crni luk je najbolje čuvati u kesi ili vreći koja omogućava strujanje vazduha na sobnoj temperaturi. Ipak, vodite računa da je razdvojen od krompira koji ispušta vlagu i gasove koji mogu negativno uticati na luk i izazvati propadanje.

Beli luk

Beli luk može ostati u dobrom stanju i do dva meseca ako ga čuvate u kredencu na sobnoj temperaturi. Obavezno ga čuvajte u nekoj vreći koja omogućava protok vazduha.

[adsenseyu1]

Paradajz

Paradajz u frižideru može da izbledi, zato je bolje da ga čuvate na sobnoj temperaturi, ali nikad u plastičnoj kesi. Da biste ubrzali sazrevanje paradajza, čuvajte ga u papirnoj vreći.

Kafa

Frižider stvara kondenzaciju koja može uticati na ukus samlevene kafe ili kafe u zrnu. Najbolje je čuvati kafu u zatvorenoj posudi bez dotoka vazduha u kuhinjskom kredencu.

Zimska tikva

Različite vrste zimskih tikvi će vam trajati oko mesec dana duže ako ih budete čuvali na sobnoj temperaturi u kredencu.

Citrusi

Citruse je bolje čuvati na sobnoj temperaturi. Ukoliko stavite limun, lajm ili narandže u frižider, njihova kora će postati gruba i tvrda i neće biti toliko sočni i ukusni.

Avokado

Avokado počinje da sazreva tek kada je ubran. Ukoliko kupite tvrd avokado, nikako ga ne čuvajte u frižideru jer će to usporiti proces sazrevanja. S druge strane, ako je avokado već mekan i ne nameravate da ga iskoristite odmah, čuvanje u frižideru će malo produžiti njegov rok trajanja.

Webtribune.rs[adsenseyu5][adsenseyu5]