Naučnici pronašli mesta u kosmosu odakle nas vanzemaljci posmatraju?

gf5rtgghtrgergdf

Astronomi su identifikovali devet planeta sa kojih bi inteligentni vanzemaljci mogli da nas posmatraju.

Dok je dosta vremena tokom godina posvećeno traženju znakova inteligentnog života u kosmosu, malo se razmatrala mogućnost da bi nas neko mogao posmatrati.

U nedavnoj studiji su naučnici iz Belfasta odlučili da saznaju koje su najbolje tačke gledišta za vanzemaljsku civilizaciju koja bi želela da posmatra naše ponašanje.

Istraživanje uključuje identifikovanje delova nebeskog prostora sa kojeg bi se mogle videti planete u našem sunčevom sistemu kako prolaze ispred sunca iz perspektive udaljenog posmatrača na drugom svetu.

Rezultati su pokazali da su stenovite planete poput Zemlje i Marsa najlakše za uočavanje.

„Veće planete bi prirodno blokirale više svetlosti kad prolaze ispred svoje zvezde,“ rekao je Robert Vels sa Kraljičinog univerziteta u Belfastu. „Međutim, bitniji faktor je zapravo koliko je planeta blizu svojoj roditeljskoj zvezdi. Kako su kopnene planete mnogo bliže suncu od gasovitih giganata, njih je lakše uočiti u tranzitu.“

Naučnici su na kraju identifikovali 68 vansolarnih planeta sa kojih bi bar neke planete našeg sunčevog sistema mogle biti posmatrane i bar 9 koje su na „idealnom mestu“ za posmatranje Zemlje.

Ni za jednu od ovih planeta se, pak, ne veruje da je naseljiva.

Webtribune.rs