Naučnici okončali nagađanja: Evo šta stvarno izaziva rak

vsbjgh8wdns

Ranije se verovalo da rak svoje žrtve bira po principu “ruskog ruleta”, odnosno puke slučajnosti. Sada je otkriveno da to baš i nije tako

Naučnici su otkrili da je čak u 70 do 90 odsto slučajeva do obolevanja od raka došlo zbog spoljnih faktora, a ne zbog loše sreće, kako se donedavno tvrdilo.

Najnovije istraživanje objavljeno u časopisu „Nature“ pokazuje da je samo 10 do 30 posto obolevanja od raka povezano s prirodnim funkcionisanjem tela, odnosno “srećom”, a da mnogo veći uticaj na pojavu kancera imaju rizični faktori poput pušenja, ekološkog zagađenja, zračenja i drugih spoljnih uticaja.

Rak nastaje kada matične ćelije podivljaju počnu da se razmnožavaju bez kontrole. Ponekad do toga dođe zbog neke urođene genetske mutacije, ali tim lekara iz centra za lečenje raka “Stoni Bruk”u Njujorku zaključili su da je to zaista retkost.

– Spoljni faktori igraju važnu ulogu u ovom procesu i ljudi ne mogu da se skrivaju iza teorije o tome da su jednostavno baksuzni. Ne mogu da puše, pa da kad dobiju rak tvrde kako “nisu imali sreće”. Loša sreća je kada igrate ruski rulet, a u revolveru je jedan metak. Ono što pušači rade je dodavanje još 2-3 metka u taj revolver – rekao je doktor Jusuf Hanun, direktor ovog centra.

(superžena,telegraf.rs)