NATO priznao: „Nismo očekivali otpor“

Obećavajući Finskoj i Švedskoj brz ulazak u Severnoatlantsku alijansu NATO nije očekivao žestoko odbijanje Turske, izjavio sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

„Nismo imali razloga da verujemo da će biti bilo kakvih problema po ovom pitanju“, rekao je Stoltenberg u intervjuu za Fajnenšel tajms.

Istovremeno, Stoltenberg je rekao da zabrinutost Ankare nije nešto novo, prenosi agencija RIA novosti.

„Turska je važan saveznik, a kada saveznik ukaže na bezbednosnu zabrinutost, treba da obratimo pažnju na to“, poručio je generalni sekretar Alijanse.

Švedska i Finska su 18. maja podnele zvaničan zahtev za ulazak u NATO, ali je Turska blokirala proces razmatranja kandidature ove dve skandinavske zemlje.

Turski predsednik Redžep Taip Erdogan objasnio je da je uveo veto zbog odnosa Stokholma i Helsinkija prema Radničkoj partiji Kurdistana (PKK), koja je zabranjena u Turskoj.

„Švedska preduzela važne korake za ispunjenje zahteva Turske“

Švedska je preduzela važne korake kako bi ispunila zahteve Turske za odobrenje članstva Stokholma u NATO, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg tokom posete Švedskoj.

„Pozdravljam to što je Švedska već počela da menja svoje antiterorističko zakonodavstvo i što će obezbediti da pravni okvir za izvoz oružja odražava budući status članice NATO sa novim obavezama prema saveznicima“, rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderson, prenosi Rojters.

Dodao je da su to dva važna koraka za rešavanje zabrinutosti koju je Turska izrazila.

Švedska i Finska podnele su zahtev za pridruživanje zapadnom odbrambenom savezu prošlog meseca, kao odgovor na sukob u Ukrajini.

Obe zemlje su naišle na protivljenje Turske, koja ih je optužila da podržavaju kurdske militante i daje im utočište, kao i drugim grupama koje smatra teroristima.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(tanjug)