ERDOGAN: Turska ne može da napusti Rusiju

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Turska ne može da napusti Rusiju.

„Turska ne može da se odrekne Rusije i ruskog gasa. Turska ne može da odbije Rusiju, ruski gas, ovo je strateško pitanje“, rekao je Erdogan, prenose Večernje novosti pisanje ruske agencije RIA novosti.

Erdogan je ponovio, još jednom, da neće podržati ulazak Švedske i Finske u NATO. „NATO je bezbednosna organizacija. Mi ne možemo da prohvatimo prisustvo terorističkih organitacija u toj organizaciji“, rekao je Erdogan danas, tokom govora pred studentima u predsedničkoj biblioteci u Ankari.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

On je Švedsku okarakterisao kao „gnezdo terora“, istakavši da ako Turska kaže „ne“, ta zemlja neće ući u NATO.

„Kao što znate, Švedska i Finska su domaćini terorističkim organizacijama“, rekao je on, misleći na prokurdsku partiju i njene saradnike, koje Ankara smatra terorističkim.

„To su zemlje koje ohrabruju izvore terorizma u mojoj zemlji i koje ih snabdevaju oružjem“, podvukao je Erdogan.

Govoreći o odnosu sa Rusijom, Erdogan je rekao da Turska ne može da napusti Rusiju i odrekne se njenog gasa, govoreći da je to strateški važno pitranje.

„Mi imamo saradnju s obe strane, sa Rusijom gradimo projekat nuklearke koji će uskoro biti gotov, otvaramo je sledeće godine i to je veoma važan izvor energije za nas. Pedeset odsto gasa koji koristimo dobijamo od Rusije. To je strateško pitanje i strateški odnos. Mi to ne možemo napustiti, niti prekršiti“, istakao je Erdogan.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(b92)