Nemački „šamar“ Ukrajini: Ne može preko reda …

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio da se ne mogu ubrzati napori Ukrajine da se pridruži EU, uprkos „ruskoj invaziji“.

Takođe je naglasio i da bi pravljenje izuzetka u slučaju Ukrajine bilo nepravedno prema „balkanskim državama“, koje žele da postanu članice Unije.

„Oni su godinama preduzimali intenzivne reforme i pripremali se za pridruživanje. Ispunjavanje obećanja koja smo im dali nije samo pitanje našeg kredibiliteta. Danas, više nego ikad, njihova integracija je takodje u našem strateškom interesu“, rekao je Šolc obraćajući se u Bundestagu, uoči sastanka lidera EU.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

On je naglasio da nema „prečica“ za pristupanje trgovinskom bloku, prenosi Bi-Bi-Si.

Nemački kancelar saglasio se sa ocenom francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je ranije rekao da će biti potrebne decenije da Ukrajina postane članica EU.

On je rekao i da EU mora da se pripremi za obnovu Ukrajine posle rata tako što će osnovati fond solidarnosti, koji će pomoći da se pokrije trošak od više milijardi evra, dodaje Rojters. „Obnova uništene infrastrukture i revitalizacija ukrajinske ekonomije koštaće milijarde“, poručio je Šolc.

Šolc je, kako je ranije preneto, najavio i da će putovati na Zapadni Balkan, pre sastanka Evropskog saveta, koji je na programu sledećeg meseca, kako bi preneo poruku regionu da mu je mesto u Evropskoj uniji. On će sredinom juna doći u posetu Beogradu, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saznaje Tanjug u Berlinu.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(tanjug)