Naslovnica SPEKTAR Napadom na ruski brod u turskim vodama Britanci započeli rat na moru

Napadom na ruski brod u turskim vodama Britanci započeli rat na moru

Početak tajnog rata na moru je sasvim moguć. Sabotaže u kojima učestvuju ronioci-rudari, „nepoznata“ torpeda i vođeni dronovi – arsenal za takav rat je veoma veliki

Zapadnjaci i Ukrajinci nisu se dugo radovali činjenici da je ruski vojni izviđački brod „Ivan Hurs“ ozbiljno oštećen tokom napada pomorskih dronova kamikaza. Mora da su bili veoma razočarani snimcima i fotografijama na kojima se vidi kako se neoštećen brod Crnomorske flote približava Sevastopolju.

Ali posledice ovog napada će se svakako osetiti – i to nikako one kakve bi Zapad i Ukrajina želeli, piše „Riafan“.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Naime, kakao se navodi, napad na brod „Ivan Hurs“ se dogodio nedaleko od turske obale, u ozloglašenom „žitnom koridoru“. Dronovi su verovatno lansirani ili sa brodova NATO zemalja crnomorskog regiona, poput Rumunije, ili Bugarske, ili čak sa civilnog broda, neke vrste teretnog broda.

Očigledno da, navodi se u tekstu, Ukrajina nema mogućnosti za takav napad direktno, dok su sami uređaji previše tehnološki napredni da bi ih kreirala sama Ukrajina. Iz svega se može samo zaključiti da su ih kreirali najverovatnije Britanci.

[adsenseyu1]

I uopšte, celu ovu operaciju je izvela ili sama Velika Britanija, ili pod vođstvom njene vojske. Na to indirektno ukazuje i činjenica da je Velika Britanija glavni svetski pomorski garant, a troškovi osiguranja nakon ovakvog incidenta moraju nužno porasti.

List navodi da se Velika Britanija bavi svojim „omiljenim poslom“, kojim se bavi vekovima u ovom ili onom obliku – pomorskim razbojništvom, bilo da je reč o običnoj pirateriji, ili samo o napadima, čija je svrha da potapaju ili oštete brodove druge zemlje sa kojom Velika Britanija kao da nije u ratu.

Dron za takav napad je idealno oružje, jer je izuzetno teško utvrditi čiji je i ko ga je lansirao. Čini se da je sve na površini, ali nema dokaza.

Otvaranje Pandorine kutije

U tekstu se dodaje da su Britanci otvorili još jednu Pandorinu kutiju, a da posledice toga mogu biti veoma neprijatne za same Britance i druge saveznike Ukrajine, jer trenutno ni jedan brod u svetskim okeanima nije bezbedan.

[adsenseyu4]

Razlog za to je da „nepoznati pomorski dronovi“ verovatno nisu samo u Velikoj Britaniji, drugim zemljama NATO-a i Ukrajini. Napad na ruski brod kod obale treće zemlje, na znatnoj udaljenosti od Ukrajine, iza kulisa legitimiše upotrebu takve taktike širom sveta.

S obzirom na to da Rusija čak i pokušava da vodi Specijalnu operaciju, ne u okviru konvencionalnog rata, držeći jednu ruku iza leđa, teško je zamisliti da će negde na Mediteranu nepoznate sile uskoro napasti određeni strani teretni brod, koji navodno ide u Ukrajinu, traži žito, a u stvari nosi neku vrstu oružja ili municije, jer uopšteno gledano, takva mogućnost nije isključena.

Svakako, ono što je jasno, jeste da će se stepen napetosti povećati ako se Ukrajini isporuče zapadni borbeni avioni. Sledeća faza je nešto ozbiljnija i odnosi se na taktičko nuklearno oružje, jer kako se navodi, ako ga ima Rusija, a trebalo bi da ga ima i Ukrajina. Takođe, nastojaće da urede tako da ga je Ukrajina sama stvorila, što će, naravno, biti apsolutna laž.

Ali pre ove faze, koja se može smatrati konačnom, početak tajnog rata na moru je sasvim moguć. Sabotaže u kojima učestvuju ronioci-rudari, „nepoznata“ torpeda i vođeni dronovi – arsenal za takav rat je veoma veliki.

Igra sa vatrom se nastavlja. To što Rusija još nije odgovorila na takve akcije ne znači da će ih tolerisati u nedogled. A konačni odgovor može biti veoma neprijatan za one koji su sigurni u svoju nekažnjivost. Biće izuzetno teško okriviti Rusiju za nešto. Jer dokaza jednostavno nema.

(RT)

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte