Nakon konfiskacije imovine Rusije, Savet Federacije saopštio da je Ukrajina prestala da bude bezbedna za tranzit gasa

Odluka kijevskog režima da konfiskuje rusku imovinu ukazuje na to da je Ukrajina prestala da bude bezbedna zemlja za tranzit gasa, rekao je Andrej Klišas, šef Komiteta Saveta Federacije za ustavno zakonodavstvo i izgradnju države.

Volodimir Zelenski je ranije najavio zaplenu ruske imovine u vrednosti od 765 miliona dolara. Prema ekspertima, poslednjih godina u Ukrajini je „besnelo“ oduzimanje ruske imovine.

Ukrajina se ne može smatrati sigurnom zemljom za tranzit gasa. Ovo mišljenje je na svom Telegram kanalu izneo Andrej Klišas, predsednik Komiteta Saveta Federacije za ustavno zakonodavstvo i izgradnju države.

„Nakon konfiskacije ruske imovine u Ukrajini, koju je najavio šef neonacističkog režima Zelenski, ova zemlja se više ne može smatrati zemljom bezbednom za tranzit bilo koje robe, uključujući i rusku energiju“, napisao je Klišas.

Podsetimo, u martu je Vladimir Zelenski potpisao zakon o oduzimanju imovine Rusije i njenih stanovnika u Ukrajini. Istovremeno, u maju je odobrena zakonodavna inicijativa kojom se režimu u Kijevu dozvoljava da zapleni imovinu osoba koje podržavaju specijalne operacije Oružanih snaga Rusije.

Između ostalog, imala je za cilj konfiskaciju imovine Viktora Medvedčuka, predsednika političkog saveta stranke Opoziciona platforma – Za život.

Dan ranije je predsednik Ukrajine saopštio da je u zemlji zaplenjena ruska imovina vredna 765 miliona dolara. Istovremeno, prema ukrajinskom kabinetu ministara, u bliskoj budućnosti biće zaplenjena još 903 predmeta koji pripadaju ruskoj državi.

Reč je o imovini sankcionisanih građana, ruskih kompanija i banaka.

Napominjemo da je još u maju Vladimir Putin skrenuo pažnju na situaciju u kojoj se oduzimaju predmeti koji pripadaju Ruskoj Federaciji: „Kršenje pravila, normi u oblasti međunarodnih finansija, trgovine ne vodi ničemu dobrom. I jednostavno rečeno, to će samo dovesti do problema za one koji to rade. Krađa tuđe imovine nikada nikoga nije dovela do dobra, a posebno onih koji se bave ovim nepristojnim poslom.

Govoreći o tranzitu gasa, podsećamo da su Gasprom i Naftogas potpisali petogodišnji ugovor 2019. godine, koji ističe u decembru 2024. godine. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je u prvoj polovini jula priznalo mogućnost produženja tranzita ako Evropa nastavi da traži ruski plavi energent, a ukrajinski sistem za transport gasa ostane u funkciji.

„Opasno je obavljati tranzit kroz Ukrajinu“

Prema mišljenju politikologa Aleksandra Dudčaka, kijevski režim je Ukrajinu pretvorio u državu koja sprovodi terorističke aktivnosti protiv sopstvenih građana.

„Uz sve aktuelne događaje, postojale su neke neizrečene granice. Ali u Kijevu su odlučili da nijedno dno ne sme da ostane netaknuto i nijedna crvena linija ne sme da ostane nepređena… Kako se oni dalje vide? Klishas je u pravu. Opasno je vršiti tranzit kroz Ukrajinu, jer u svakom trenutku može biti presretnut i prekinut. Otimanje može početi bez ikakve nadoknade. Od Ukrajine čak možete očekivati ono što je u suštini nemoguće očekivati“, rekao je sagovornik RT.

Ranije je zamenik i bivši predsednik Vrhovne rade, bivši šef partije Sluga naroda Dmitrij Razumkov, u svojoj kolumni u jednom od ukrajinskih medija, rekao da Ukrajina treba da uzme „ostatak” ruskog gasa iz cevovode koji prolaze kroz njenu teritoriju.

Sa druge strane, zamenik generalnog direktora Instituta za nacionalnu energetiku Aleksandar Frolov podsetio je da se ukrajinske vlasti od predsedništva Leonida Kučme nisu stidele da proglase zaplenu ruske imovine, posebno gasa. Prema njegovom mišljenju, saradnja sa Ukrajinom je već dugi niz godina povezana sa velikim ekonomskim rizikom za Rusiju.

„Da, i tokom proteklih osam godina, konfiskacija ruske imovine je bila sve veća“, rekao je ekspert u intervjuu za RT.

Sve ono što ne objavljujemo na drugim mrežama zbog cenzure možete pratiti na našem Vkontakte kanalu

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs