Najnovija vest: Otmičar Ninoslav Jovanović uhapšen u Malči – FOTO

Ninoslav Jovanović, osumnjičen za otmicu 12-godišnje Monike Karimanović iz Suvog Dola, uhapšen je u policijskoj akciji na području Malče.

Jovanović je, nakon intenzivne potrage, pronađen na malčanskom groblju,  policija je ranije danas dobila dojavu od komšija da je begunac viđen na 300 metara od svoje kuće.

Inače, u Malči je već sat i po vremena u toku potraga policije za Malčanskim berberinom koji je oko 12 časova viđen u jednoj kući.

Prema trenutno dostupnim informacijama, veruje se da je on prespavao u seniku te kuće, a viđen je kada je izašao, kako se sumnja, u potrazi za hranom.

– Izašao sam iz kuće i sreo se oči u oči sa njim. Bio je sav prljav, u nekoj sivoj jakni i dosta iscrpljen – rekao je meštanin Malče u čijoj kući je viđen Jovanović.

Vlasnik domaćinstva u čijem se seniku skrivao Jovanović kaže da je primetio da su bale sena razbacane, a pre toga su bile složene, te pretpostavlja da je begunac spavao u senu: „Istrčao je iz dvorišta kroz kapiju. To je sigurno bio on, poznajem ga“.

Portparol Višeg javnog tužilastva u Nišu Borislav Radonjić precizirao je za Tanjug da će Jovanoviću biti određeno zadržavanje do 48 sati u kojem roku će biti priveden na saslušlanje u Tužilaštvo.

Radonjić je rekao da u ovom času ne zna da li će se saslušanje obaviti sutra ili u utorak, što, kako kaže, zavisi od prikupljanja dokumentacije i drugih dokaza.

Potraga za Jovanovićem trajala je od 20. decembra, kada je oteo i zlostavljao Moniku Karimanović (12) u selu Suvi do 20. decembra kada je presreo devojčicu na putu do škole. Ona je u međuvremenu pronađena, nakon 10 dana potrage u selu Jasenovik i jednoj vikendici.

Jovanović je inače pušten je iz pritvora u martu ove godine, kada mu je izrečena prvostepena presuda kojom ga je Viši sud u Beogradu osudio je na pet meseci zatvora zbog polnog uznemiravanja maloletnice putem Fejsbuka.

Jovanović je nakon izricanja pomenute presude 18. marta pušten na slobodu, pošto mu je pritvor uračunat u zatvorsku kaznu, a u pritvoru je proveo više od pet meseci.

Međutim nije poznato da li je tada odlučeno da Jovanović bude upisan u Registar pedofila jer ta informacija nije dostupna javnosti.

Ova presuda, kojom je osuđšen za polno uznemiravanje maloletnice putem društvene mreže Fejsbuk, a oslobođen za dva krivična dela proganjanje, postala je pravosnažna 6. juna pošto ju je potvrdio Apelacioni sud u Beogradu, rečeno je Tanjugu u Višem sudu.

Upravi za izvršenje krivičnih sankcija koja je zadužena za vođenje ovog Registra Tanjugu je rečeno da su lični podaci iz Regista zaštićeni zakonom te da nije moguće njihova objava u medijima.

Jovanović je ranije u dva navrata bio osuđivan za silovanje na 10 i 12 i po godina zatvora, koje je izdržao.

U Srbiji je trenutno 306 osoba upisano u Registar pedofila.

Reč je o osobama koje su pravosnažno osuđene za neko od krivičnih dela protiv polne slobode nad maloletnicima, za koje se primenjuje „Marijin zakon“, usvojen 2013. godine.

(Blic,Tanjug)