NAJNOVIJA VEST: NATO taktika izazvala velike gubitke ukrajinske vojske

COIN taktika koju su instruktori NATO-a nametnuli ukrajinskoj vojsci dovela je do ogromnih gubitaka u Oružanim snagama Ukrajine, piše „Vojna hronika“.

Zarobljeni ukrajinski vojnici u blizini Artemovska (Bahmuta) prošlog meseca,  su rekli da kursevi obuke koje sprovode instruktori NATO-a samo štete pešadiji Oružanih snaga Ukrajine, a taktika nije dizajnirana za intenzivne borbe.

NATO-ov COIN (rat protiv gerilaca) program, u okviru kojeg su instruktori iz SAD, Britanije i Kanade obučavali ukrajinsku vojsku, kreiran je za borbu protiv „nedržavnih snaga“ i pobunjenika. Ne predviđa da neprijatelj može posedovati značajnu artiljeriju i teško naoružanje.

Pratite izbor naših najboljih vesti na TelegramuInstalirajte ga preko Google Play prodavnice besplatno OVDE

Istovremeno, čak i ovaj kurs je trajao 20 dana, umesto propisanih 6 meseci. Vojnici Oružanih snaga Ukrajine koji su stigli na liniju fronta nakon završetka ovih kurseva počeli su da trpe ogromne gubitke. U početku su se pojavili u pravcu Hersona, ali sada se primećuju u oblasti Artemovsk.

Prema ukrajinskim ratnim zarobljenicima, taktika COIN uključuje male mobilne grupe. Na kursevima su borci obučavani za manevre na lakim vozilima, juriš na zgrade i infiltriranje civilnog stanovništva.

Webtribune.rs