Najnovija vest: Katastrofalan zemljotres u Turskoj – Broje se mrtvi

Razoran zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale pogodio je delove Turske i Sirije.

Nemački istraživački centar za geologiju saopštio je da se zemljotres dogodio na dubini od 10 kilometara u blizini južnog turskog grada Kahramanmaraš, dok EMSC navodi da se procenjuje mogućnost rizika od cunamija.

Samo u Siriji su pronađena 42 tela, izvestila je sirijska državna novinska agencija. Strahuje se da bi broj žrtava i u Turskoj i u Siriji mogao biti puno veći jer je potres većinu ljudi zatekao na spavanju.

Prema američkom seizmološkom zavodu USGS, katastrofalan potres magnitude 7.8 se dogodio u 04:17 sati po lokalnom vremenu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu.

„Svi naši timovi su u pripravnosti. Objavili smo uzbunu četvrtog nivoa.. Ovo je poziv i za međunarodnu pomoć“, rekao je turski ministar unutarnjih poslova Sulejman Sojlu.

„U ovom trenutku ne možemo ništa tačno da kažemo o šteti i gubitku ljudskih života“, kazao je on dodavši da ima žrtava i da su se već dogodila 22 naknadna potresa. Guverner pokrajine Gaziantep pozvao je stanovnike da se okupe napolju.

Sirijska državna televizija izvestila je da se zgrada u blizini Latakije, na zapadnoj obali Sirije, srušila nakon potresa. Provladini mediji javili su da se nekoliko zgrada delomično srušilo u Hami, u središnjoj Siriji.

Civilna zaštita i sirijski vatrogasci rade na izvlačenju žrtava iz ruševina.

Turski predsednik obavešten je o potresu, saopštilo je tursko predsedništvo.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(B92)