Naslovnica U FOKUSU Najnovija vest: Izdata međunarodna poternica za hapšenje Asada

Najnovija vest: Izdata međunarodna poternica za hapšenje Asada

Francuski sud izdao je nalog za hapšenje sirijskog predsednika Bašara el Asada zbog optužbi za upotrebu hemijskog oružja 2013. godine.

Frans pres je to izvestio danas, pozivajući se na svoje izvore.

Napominje se da je Asad osumnjičen i za saučesništvo u ratnim zločinima u vezi sa napadima opozicije koja protestuje protiv vlasti, u kojoj je u avgustu 2013. godine u blizini Damaska ubijeno više od 1,4 hiljade ljudi.

Raspisana je i međunarodna poternica za Asadovim bratom Maherom, koji je sadašnji komandant elitne vojne jedinice Sirije, i još dvojicom generala u oružanim snagama zemlje.

Kako navodi izdanje, istraga o državnom lideru pokrenuta je nakon pravne žalbe koju su podneli Sirijski centar za medije i slobodu izražavanja (SCM), Inicijativa za pravosuđe otvorenog društva (OSJI) i Sirijski arhiv.

Jedinica pariskog suda za zločine protiv čovečnosti istražuje hemijske napade od 2021.

Ranije, 6. februara, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i ministar inostranih poslova i sunarodnika Sirijske Arapske Republike Fejsal Mikdad potpisali su zajedničku izjavu da Rusija i Sirija potvrđuju kategoričku neprihvatljivost upotrebe hemijskog oružja od bilo koga i pod bilo kakvih okolnosti, bez obzira na izgovor.

[adsenseyu1]

Ovako su diplomate komentarisale falsifikovanu izjavu svojih kolega iz Velike Britanije, SAD , Francuske i Nemačke, koja ne odgovara situaciji sa provokacijom hlora koju je u aprilu 2018. godine u sirijskom gradu Dumi organizovala pseudohumanitarna organizacija „ Beli šlemovi”.

Zapadne zemlje su, pozivajući se na izveštaj Grupe za istraživanje i identifikaciju (IIT) Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCV), navele da je hemijski napad u Dumi na civile navodno izvršila sirijska avijacija i navodno sa „ prikrivanjem” iz Rusije.

U aprilu 2021. stalni predstavnik Ruske Federacije pri OZHO Aleksandar Šulgin rekao je da su optužbe na račun Sirije za upotrebu hemijskog oružja, koje iznosi niz zemalja u organizaciji, nategnute.

Prema njegovim rečima, one su diktirane geopolitičkim dizajnom onih zemalja koje sprovode svoju usko sebičnu agendu po sirijskom pitanju. U praksi, govorimo o postizanju promene vlasti u Siriji.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social