Naslovnica U FOKUSU Zaharova: Sukob u Kijevu će tek da se produbi – Zašto je...

Zaharova: Sukob u Kijevu će tek da se produbi – Zašto je porasla koncentracija uranijuma u Engleskoj?

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova danas je najavila produbljivanje unutrašnjih političkih sukoba u Ukrajini usled neuspeha na frontu i upozorila na štetne posledice upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom, koju Kijev dobija od Zapada

U Ukrajini je u toku, ne samo borba za novčanik zapadnih gospodara, već i žestoka borba za vlast, i nema sumnje da će unutrašnje političke turbulencije u Ukrajini nastaviti da rastu, čemu će doprineti i neuspesi njihove vojske na frontu, ocenila je danas na konferenciji za medije portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Još jedan okidač je bio nedavni intervju glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog za britanski ‘Ekonomist’ o neuspehu ‘kontraofanzive’ i manjku oružja u Oružanim snagama Ukrajine. On je ozbiljno zabrinuo kijevski vrh, koji je samovolju ocenio generala kao ispoljavanje predsedničkih ambicija i stoga je (aktuelni režim) sada spreman na sve, da ne bi dopustio da se situacija razvije po tom scenariju“, dodala je Zaharova.

Zalužni je, podsetimo, na iznenađenje predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, priznao da je situacija na frontu u ćorsokaku i dodao da vojska ipak ne može da ostvari „dubok i lep prodor“ protiv ruskih snaga. Takođe, izjavio je da je potrebno ostvariti tehnološki napredak, jer će vojnici „pre ili kasnije da nestanu“, čime je indirektno priznao velike gubitke na frontu.

Da se situacija u Ukrajini odražava i na ostale države sveta – odavno je jasno. Ipak, ako se do sada uglavnom govorilo o političkom i ekonomskom uticaju, sada se sve više govori i o štetnom uticaju municije sa osiromašenim uranijumom, na koji je Rusija upozoravala od samog početka. O tome danas pišu i na Zapadu.

[adsenseyu1]

Tako, na primer, Kristofer Bazbi, britanski naučnik i naučni sekretar Evropskog komiteta za opasnost od radijacije, upozorava da je primećen porast koncentracije uranijuma u vazduhu na jugoistoku Velike Britanije, ukazala je Zaharova.

Ona je istakla da je, ukoliko je takva situacija u Engleskoj, onda je stepen zagađenosti vazduha osiromašenim uranijumom još veći u Poljskoj, Nemačkoj i drugim zemljama koje se nalaze između Ukrajine i Engleske.

Bazbi upozorava da se udisanje čak male količine čestica uranijuma može negativno odraziti na ljudsko zdravlje, ali i potomstvo onih koji danas žive.

„Mi smo više puta upozoravali da isporuka municije sa osiromašenim uranijumom može da ima ozbiljne posledice ne samo po Ukrajinu, već i po druge zemlje“, istakla je portparolka ruskog MSP-a.

Bazbi je, inače, u maju ove godine, u članku za „Sputnjik“, napisao da je do ispuštanja čestica sa uranijumom došlo pošto su ruske snage u gradu Hmeljnicki pogodile skladište municije sa osiromašenim uranijumom, koju je Kijev dobio od Ujedinjenog Kraljevstva.

U tekstu od 10. novembra koji je preneo „Sputnjik internešenel“, britanski naučnik podseća da u Evropi ne postoji institucija koja meri prisustvo uranijuma u vazduhu. Takva opcija postoji samo u gradu Berkširu, na jugoistoku Engleske. Istraživanja tog centra poklapaju se sa otkrićima Bazbija i potvrđuju da je do kontaminacije vazduha uranijumom moglo doći prilikom napada na skladište u Hmeljnicki.

Negiranje izveštaja istaknutog britanskog naučnika od strane javnosti pokazuje koliko se internet danas kontroliše, a ovo potvrđuje i činjenica da ni „Internešenel džornal of envaronmental risrč end pablik helt“ nije uopšte želeo da razmotri njegovo istraživanje.

„Ovo je neverovatno, ako se uzme u obzir da sam novinarima dao sirove podatke“, prokomentarisao je Bazbi.

(RT)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social