Naslovnica U FOKUSU Italijanski general koji je branio Pećku patrijaršiju: Vratite spomenik, Srbi doživljavaju tragediju

Italijanski general koji je branio Pećku patrijaršiju: Vratite spomenik, Srbi doživljavaju tragediju

Nekadašnji komandant italijanskog kontigenta Kfora, Rafaele Jubini, kaže da treba pustiti duše vojnike koji su pali za svoju otadžbinu, da odmaraju na nebu i da se ne dozvoli da ih iko uznemirava

Jedan od pripadnika Kfora uz čiju pomoć su u martovskom pogromu spaseni Pećka patrijaršija, manastir Budisavci i crkva u Biči kod Kline, italijanski brigadni general u penziji Rafaele Jubini, poznat po tome što je 2004. predvodio italijanski kontigent, izjavio je da je veoma tužan zbog izmeštanja spomen ploča stradalim srpskim vojnicima u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu na groblju u Prištini.

On je naglasio da taj spomenik mora biti vraćen na prvobitno mesto, poručio je za Kosovo onlajn.

„Zaista mi je žao zbog onoga što se dešava u Prištini. Poštujem sve vojnike koji su pali za svoju otadžbinu, ma kom narodu pripadali. Njihove duše su sada na nebu i mora im se dozvoliti da tamo odmaraju, i da se ne dozvoli da ih iko uznemirava. Uveren sam da spomen ploča treba da se vrati na svoje mesto“, rekao je general Jubini za „Kosovo onlajn“.

General Jubini kaže da je prava tragedija kada neki narod mora da napusti svoju domovinu, a da su Srbi danas suočeni upravo sa takvim stradanjem.

„Srbi su danas narod na ‘Kosovu’ koji doživljava tragediju“, kazao je ovaj general.

Brigadni general Rafaele Jubini predvodio je italijanski kontigent vojnika u sastavu Kfor i bio komandant italijanske brigade „Folgore“ – 183. padobranski puk u sastavu Kfor.

[adsenseyu1]

U martovskom pogromu 2004. godine njegovi vojnici su uspeli da sačuvaju Pećku patrijaršiju, ali i manastire Budisavci i crkvu Biči u opštini Klina.

Zbog ovih zasluga, Srpska pravoslavna crkva odlikovala je generala Jubinija i njegovu jedinicu najvišim crkvenim odlikovanjem – Ordenom Svetog Save za doprinos zaštiti srpskih manastira na KiM.

Na pitanje da li će podržati peticiju koju je pokrenula grupa intelektualaca za vraćanjem spomen obeležja srpskim ratnicima iz Prvog svetskog rata, general Jubini kaže se kao vojnik nikada nije priključivao sličnim akcijama.

„Nemam običaj da potpisujem peticije. Nikada to nisam uradio u životu. Ipak, osećam se veoma blisko sa srpskim narodom koji poštujem i čije vreme velikog bola dobro razumem“, naveo je general Jubini.

(RT)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social