MUP: Zabranjeni Evroprajd i litija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da je zabranilo šetnju u okviru Evroprajda, koja je bila planirana za subotu 17. septembra u Beogradu.

Kako stoji u saopštenju, ta odluka je doneta na osnovu Zakona o javnom okupljanju.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova, na osnovu Zakona o javnom okupljanju u skladu sa Ustavom Republike Srbije, donelo je rešenja da ne dozvoli šetnju učesnika ‘Evroprajd 2022’ kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji ‘antiglobalista’ u Beogradu u subotu 17. septembra 2022. godine.

Nakon obavljene bezbednosne procene utvrđeno je da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana“, stoji u saopštenju.

„Imajući u vidu da, prema prijavama, obe šetnje treba da se održe u neposrednoj blizini, jedna u okviru manifestacije ‘Evroprajd 2022’ i druga u organizaciji građana čiji su stavovi suprotni sa stavovima pripadnika LGBT populacije, a koji otvoreno izražavaju protivljenje održavanju manifestacije ‘Evroprajd 2022’, procenjeno je da postoji opasnost da će doći do napada i sukoba, kao i opasnost od nasilja, uništavanja imovine i drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu“, dodaje se u objavi.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je istakao da je pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, pored borbe sa svim oblicima kriminala, osnovni zadatak briga o očuvanju javnog reda i mira i garantovanje bezbednosti i imovinske sigurnosti svakog građanina.

„Upravo zbog toga Ministarstvo unutrašnjih poslova ne dozvoljava održavanje dve šetnje – „Evroprajda“ i „antiglobalista“. U trenutnoj geopolitičkoj situaciji i tenzijama u regionu, besmisleni sukobi na ulicama Beograda otežali bi poziciju naše zemlje, ugrozili bezbednost učesnika šetnji, ali i drugih građana“, rekao je ministar Vulin.

„Apelujem na sve da poštuju zakon i da svoje lične i političke interese stave na stranu i ne ugrožavaju ni svoju ni tuđu bezbednost“, poručio je ministar policije.

Sa druge strane, koordinator Evroprajda Goran Miletić za B92.net prokomentarisao je vest i objasnio da „šetnja nije zabranjena već samo ruta“.

„Zabranjena je samo ruta šetnje, a ne šetnja. Šetnju ne mogu da zabrane. Mi ćemo šetati“, rekao nam je Miletić, i najavio sledeće korake.

„Po zakonu podnećemo žalbu MUP-u, a ako MUP ostane pri ovoj odluci, žalićemo se Upravnom sudu“, dodao je sagovornik našeg portala.

Sa druge strane, mediji su objavili informaciju da je šetnja u okviru Parade ponosa zabranjena iz bezbednosnih razloga, pošto je isti dan organizovan kontraskup, te postoji opasnost da dođe do sukoba dve grupe.

Ta informacija je objavljena i na Instagramu, na nalogu „Evroprajda“.

***

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(b92.net)