Naslovnica U FOKUSU MSP Kine: Kineski narod nikada neće zaboraviti varvarske zločine NATO u Jugoslaviji

MSP Kine: Kineski narod nikada neće zaboraviti varvarske zločine NATO u Jugoslaviji

Kineski narod nikada neće zaboraviti varvarske zločine NATO-a u Jugoslaviji, izjavio je na konferenciji za medije u ponedeljak portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Vang Venbin.

„Kineski narod nikada neće zaboraviti krv i živote koje je dao radi zaštite istine, časti i pravde. On nikada neće zaboraviti varvarske zločine NATO-a, na čelu sa SAD“, rekao je kineski diplomata.

On je naveo da, s jedne strane, NATO pretenduje na ulogu organizacije za regionalnu odbranu, a s druge – stalno nameće regionalnu napetost i stvara blokovsko sukobljavanje.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Posle Hladnog rata NATO je na čelu sa SAD u više navrata raspirivao sukobe širom sveta – od Bosne i Hercegovine do Kosova, od Iraka do Avganistana, od Libije do Sirije“, rekao je Vang Venbin.

Prema njegovim rečima, NATO nastavlja da se širi ka istoku, u Azijsko-pacifičkom regionu, provocirajući blokovsko sukobljavanje, razarajući regionalni mir i stabilnost.

„NATO na čelu sa SAD mora ozbiljno da se zamisli o svojim zločinima, potpuno da odustane od zastarelog načina razmišljanja iz vremena Hladnog rata, da prekine da izaziva regionalne sukobe, stvarajući raskol i nerede“, naglasio je diplomata.

[adsenseyu1]

Snage NATO-a počele su da bombarduju Jugoslaviju 24. marta 1999. godine. Sedmog maja te godine u napadu NATO-a je pogođena Ambasada Kine u Beogradu. Poginule su tri osobe, a više od 20 je ranjeno. Oružani sukob albanski separatista „Oslobodilačke armije Kosova“, armije i policije Srbije doveo je 1999. do napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Vojna operacija je pokrenuta bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na osnovu tvrdnji zapadnih zemalja da su jugoslovenske vlasti sprovodile etničko čišćenje na Kosovu i Metohiji i izazvale tamo humanitarnu katastrofu. Bombardovanje je trajalo od 24. marta do 10. juna 1999. godine i dovelo do pogibije više od 2.500 ljudi, uključujući 87 dece, kao i štetu koja se procenjuje na sto milijardi dolara, prenosi Sputnjik.


(Politika)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]