Naslovnica SPEKTAR Moskva upozorila: Aktivnosti NATO-a u istočnoj Evropi usmerene na sukob sa Rusijom!

Moskva upozorila: Aktivnosti NATO-a u istočnoj Evropi usmerene na sukob sa Rusijom!

Jačanje vojnog potencijala Alijanse u Rumuniji, Poljskoj i baltičkim zemljama, predstavlja dodatnu pretnju za bezbednost Rusije i pokazuje da se NATO sprema za sukob sa njom, saopštili su iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije za „RIA Novosti“.

„Širenje rumunske vazduhoplovne baze je dodatni dokaz da severnoatlantski blok nastavlja neobuzdanu militarizaciju istočne Evrope i crnomorskog regiona“, naveli su u Ministarstvu.

Dodaju da aktivnosti NATO-a u tom delu regiona pogoršavaju vojnu napetost duž perimetra ruskih granica i da su provokativne.

Rumunija je počela sa proširivanjem i obnavljanjem pojedinih delova vazduhoplovne baze, koja će postati najveći objekat NATO u Evropi, preneo je ranije „Euronjuz“. Baza se nalazi u blizini grada Konstance na Crnom Moru, na oko 130 kilometara od granice sa Ukrajinom.

U pitanju je zapravo 57. vazduhoplovna baza „Mihail Kogalničanu“, između ostalog poznata po tome što iz nje poleću avioni „artemis“, koji redovno patroliraju u neposrednoj blizini Srbije i osmatraju aktivnosti na kopnu u pograničnim oblastima između naše i država u okruženju.

Izgradnja najveće evropske baze NATO u Rumuniji odraziće se i na Srbiju, najviše kroz pojačavanje zapadnih težnji da i Beograd postane deo antiruskog fronta. U manjoj meri će taj geostrateški poduhvat izazvati neposrednu opasnost po naše stanovništvo u susret mogućem vojnom sudaru Alijanse sa Rusijom, ocenjuju „Novosti“.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social