Naslovnica SPEKTAR „Moskva se bori protiv NATO u Ukrajini, žele da nas zbrišu sa...

„Moskva se bori protiv NATO u Ukrajini, žele da nas zbrišu sa mape sveta“

Jedan od najbližih saveznika Vladimira Putina rekao je da se Moskva sada bori protiv NATO u Ukrajini i da Zapad pokušava da ih izbriše sa političke mape sveta.

Putin kaže da je rat u Ukrajini egzistencijalna bitka sa agresivnim i arogantnim Zapadom, i rekao je da će Rusija koristiti sva raspoloživa sredstva da zaštiti sebe i svoj narod od bilo kog agresora.

Sekretara Saveta bezbednosti Rusije Nikolaja Patruševa diplomate vide kao jednog od najvećih tvrdolinijaških uticaja na Putina, koji je obećao pobedu u Ukrajini uprkos nizu neuspeha na bojnom polju. „Događaji u Ukrajini nisu sukob između Moskve i Kijeva – ovo je vojna konfrontacija između Rusije i NATO-a, a pre svega Sjedinjenih Država i Britanije“, rekao je Patrušev u intervjuu listu „Argumenti i fakti“.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

„Planovi Zapadnjaka su da nastave da razdvajaju Rusiju i da je na kraju samo izbrišu sa političke karte sveta“, rekao je Patrušev. Sjedinjene Države su demantovale ruske tvrdnje da žele da unište Rusiju, najvećeg svetskog proizvođača prirodnih resursa, dok je predsednik Džo Bajden upozorio da bi sukob između Rusije i NATO-a mogao da izazove treći svetski rat.

Upitan o izjavama Patruševa, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su NATO i Sjedinjene Države deo ukrajinskog sukoba. „De fakto su već postali indirektna strana u ovom sukobu, pumpajući Ukrajinu oružjem, tehnologijama, obaveštajnim informacijama i tako dalje“, rekao je Peskov na redovnom brifingu za novinare.

Ruska invazija na Ukrajinu 24. februara izazvala je jedan od najsmrtonosnijih evropskih sukoba od Drugog svetskog rata i najveću konfrontaciju između Moskve i Zapada od Kubanske krize 1962. godine, kada su se Sovjetski Savez i Sjedinjene Države približile nuklearnom ratu.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici osudili su rusku invaziju na Ukrajinu kao imperijalno otimanje zemlje, dok je Ukrajina obećala da će se boriti dok poslednji ruski vojnik ne bude izbačen sa njene teritorije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(algemeiner,b92)