Patrušev otkrio zašto su SAD iznenada napustile Avganistan

Sjedinjene Države su povukle svoje vojne snage iz Avganistana kako bi se fokusirale na Ukrajinu i prešle na ofanzivna antiruska dejstva, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti RF Nikolaj Patrušev.

Prema njegovim rečima, pokazalo se da prisustvo SAD u Avganistanu nije bila borba protiv terorizma, već stvaranje višemilionskih korupcionaških šema i višestruko povećanje proizvodnje droge.

„Iznenadni odlazak Amerikanaca iz ove zemlje, kako se ispostavilo, u velikoj meri je posledica fokusiranja na Ukrajinu, gde je, prema njihovim rečima, priprema kijevskog marionetskog režima za ofanzivne antiruske akcije tekla dobro, istakao je Patrušev.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Kako je primetio sekretar Saveta bezbednosti, to potvrđuje i izjava američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da Vašington ne bi mogao da izdvoji toliko novca Ukrajini da američka vojska nije napustila Avganistan.

„Pored toga, deo opreme izvezene sa avganistanskog tla prebačen je u Evropu, uglavnom u Poljsku, omogućavajući Evropljanima da izvrše militarizaciju režima u Kijevu, rekao je on.

Patrušev je takođe podsetio da su Sjedinjene Države stvorile terorističke organizacije poput Al-Kaide ili ISIS da bi ostvarile svoje ciljeve.

„Organizujući demonstrativnu likvidaciju vođa terorista, poput Osame bin Ladena, obučeno je i naoružano stotinu novih, dodao je on.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs