Moskva: Dedolarizacija u odnosima Rusije i Kine je već sprovedena

Trgovanje na moskovskoj berzi u rubljama i juanima odavno je premašilo obim trgovine u američkim dolarima

Dedolarizacija u ekonomskim odnosima Rusije i Kine je faktički sprovedena, saopštio je predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Georgij Zinovjev, prenose „RIA Novosti“.

„Udeo nacionalnih valuta u trgovinskoj razmeni Rusije i Kine je u drastičnom porastu, ako je 2022. godine iznosio 25 odsto, sada je 80 procenata“, kazao je Zinovjev.
Kako je dodao, trgovanje na moskovskoj berzi u rubljama i juanima odavno je premašilo obim trgovine u američkim dolarima.

Zinovjev je istakao i da većina ruskih i kineskih brokera masovno prelazi sa zapadnih valuta na juan i rublju jer su te valutne operacije sigurnije.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

„Iako međunarodna politička i ekonomska nestabilnost utiču na aktivnosti finansijskih institucija, instrumenti razvijeni kroz rad vlada Rusije i Kine omogućavaju da se u najvećoj mogućoj meri olakšaju sve neophodne operacije“, zaključio je diplomata.

Ranije je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko rekao da udeo nacionalnih valuta u bilateralnim obračunima između Rusije i Kine poslednjih godina raste, a da je 2022. godine ovaj proces značajno ubrzan.

U prvoj polovini godine, skoro polovina trgovine sa Kinom odvijala se u rubljama i juanima, a u drugoj polovini godine, proces je nastavio da dobija na popularnosti, uključujući i među energetskim kompanijama.


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social