Naslovnica U FOKUSU Spoljnotrgovinska razmena Srbije sa Jugoistočnom Azijom milijardu dolara

Spoljnotrgovinska razmena Srbije sa Jugoistočnom Azijom milijardu dolara

Povodom potpisivanja Ugovora o prijateljstvu i saradnji u Jugistočnoj Aziji pre nekoliko dana u Džakarti, Dačić je rekao da je Srbija 52. zemlja odnosno organizacija koja je potpisala takav ugovor

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da ove godine očekuje da spoljnotrgovinska razmena sa zemljama Jugoistočne Azije bude oko milijardu dolara.

Povodom potpisivanja Ugovora o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji pre nekoliko dana u Džakarti, Dačić je rekao da je Srbija 52. zemlja odnosno organizacija koja je potpisala takav ugovor i da on nije na štetu evropskim integracijama države.

Dačić je za Tanjug rekao da su takav ugovor sa zemljama Jugoistočne Azije pre mnogo godina potpisali i SAD, Evropska unija, Velika Britanija, Kanada i drugi.

Kako je rekao, Asocijaciju zemalja Jugoistočne Azije čini 10 zemalja, među kojima su Indonezija, Singapur, Malezija, Vijetnam, Kambodža koje imaju ukupno više od 600 miliona stanovnika i nekoliko hiljada milijardi BDP-a.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

„Mi sa njima imamo razmenu od 700 miliona dolara, a očekujemo ove godine da bude više od milijardu dolara. Za nas je veoma bitno i jačanje bilateralnih veza“, rekao je Dačić.

[adsenseyu1]

Istakao je da mu je veoma važno što mu je ministarka spoljnih poslova Indonezije rekla da ta zemlja koja je najveća muslimanska zemlja sa oko 270 miliona stanovnika neće menjati stav o pitanju KiM.

Ugovor o prijateljstvu i saradnji sa zemljama Jugoistočne Azije je dobar za zemlju i to je Srbija želela još od 2009.godine, a sada je zahvaljujući Indoneziji, postignut konsenzus među tim zemljama što je bio preduslov za potpisivanje ugovora.

Kaže da je u Džakarti razgovarao sa zemljama koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova i da su njihovi predstavnici upitali gde je Srbija bila tada kada je doneta takva odluka, a da je sada važno da te zemlje ne podržavaju članstvo Kosova u međunarodne organizacije.

Dačić je, odgovarajući na pitanje o stavu Pokreta socijalista da Srbija treba da postane član BRIKS-a, rekao da uopšte ne postoji takva dilema jer Srbija nema takav poziv.

„Mi nemamo poziv da uopšte budemo članovi BRIKS-a niti možemo da budemo članovi. Nemojte da mi postavljamo veštačke dileme, da li treba da budemo prijatelji i da učestvujemo u tome – naravno da treba da učestvujemo“, rekao je Dačić.

(RT)

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social