MILOV ADUT: Bošnjaci ga obožavaju – Dobio ih Srebrenicom

Sarajevski mediji s pažnjom prate posetu potpredsednika crnogorske vlade Dritana Abazovića koji boravi u tom gradu.

Abazović se danas sastao sa dvojicom članova predsedništva BiH i ministarkom spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Biserom Turković.

Kako su preneli mediji, Abazović je juče po podne doputovao u Sarajevo u višednevnu radnu posetu, koja obuhvata i prisustvovanje komemorativnom skupu povodom Dana sećanja na srebreničke žrtve, gde će, kako je najavljeno, i govoriti.

Izvestili su i da je Abazović, inače sarajevski student, po dolasku u Sarajevo prošetao gradom i razgovarao sa građanima.

Sarajevski portla Kliks javio je juče da Abazovićevu posetu obezbeđuju jake policijske snage.

Podsetili su i da je Abazović u Sarajevu najpre bio opšteprihvaćen, a da je kasnije bio oštro kritikovan zbog ulaska u koaliciju sa prosrpskim strankama u Crnoj Gori.

Ipak, preneo je Kliks, sve mu je oprošteno nakon što je crnogorski parlament usvojio rezoluciju o Srebrenici. Abazović u Sarajevu učestvuje na Samitu o demokratiji u jugoistočnoj Evropi, a održaće i više bilateralnih susreta.

Tokom susreta sa Turkovićevom, sagovornici su istakli da dve države nemaju otvorenih pitanja.

„Ja sam znao da ću doći u Potočare i pre, tako da ne bih povezivao dolazak s onim što je bio sticaj političkih okolnosti u Crnoj Gori u poslednje vrijeme. Sve zemlje imaju unutrašnje političke trzavice, ali sve treba doživeti kao trening našeg društva da podignemo nivo demokratske svesti i hvatamo korak sa savremenim svetom. Ako budemo usmereni na prave stvari, mislim da ovaj region ima šta da ponudi Evropi i svetu. Treba da budemo usmereni ka zajedničkom i ukupnom progresu“, rekao je Abazović u razgovoru s Turkovićevom. Dritanu Abazoviću je pre sastanka uručen Cvijet Srebrenice.

Bisera Turković je istakla da ceni to što je kao potpredsednik Vlade Crne Gore Abazović stigao na obeležavanje 26. godišnjice srebreničkog zločina i što će tom događaju prisustvovati i predsednik CG Milo Đukanović. Pre sastanka njemu je uručen „cvet Srebrenice“.

Za po podne je najavljen susret sa Denisom Zvizdićem, koji je prošle sedmice zvanično napustio najuticajniju bošnjačku SDA Bakira Izetbegovića.

(tanjug)