„Military Watch“: SAD se plaše da isporuče sisteme „Patriot“ Ukrajini

SAD se plaše da isporuče sistem „Patriot“ Ukrajini. O tome pišu analitičari publikacije „Military Watch“. 

Sjedinjene Države razmatraju slanje, jednog od svojih glavnih odbrambenih raketnih sistema „Patriot“ u Ukrajinu. Time bi bio opasan presedan, koji bi povećao eskalaciju između Rusije i NATO-a, napominju autori. Istovremeno, veliko je pitanje da li će ovi sistemi PVO biti efikasni u borbi protiv savremenih ruskih raketa.

Tako analitičari porede sisteme „Patriot“ sa sistemima „S-300“, koje sada koristi ukrajinska vojska. Poznato je da su mnogi kompleksi uništeni, a sada u Ukrajinu stižu poslednji preostali uzorci sovjetskog doba, iz cele istočne Evrope.

Pratite izbor naših najboljih vesti na TelegramuInstalirajte ga preko Google Play prodavnice besplatno OVDE

„Iako su ovo starije varijante „S-300“, ne očekuje se da će „Patriot“ biti značajno bolji, jer su njegove performanse pokazale mnogo slabih tačaka u Iraku tokom Zalivskog rata ’91-ve, i nedavno u Saudijskoj Arabiji protiv jemenskih pobunjenika. Rakete koje je „Patriot“ ispaljivao u oba navrata, decenijama su zaostajale za onim, koje je koristila ruska vojska.

Očekuje se, da američki PVO sistemi neće imati značajniji uticaj na odbrambenu sposobnost Ukrajine, budući da ruske krstareće i balističke rakete, imaju posebna sredstva za zaobilaženje savremenih protivraketnih odbrambenih sistema. Prema rečima autora, SAD će odbiti da isporuče „Patriot“ Ukrajini, jer se plaše da će se sistemi pokazati krajnje neefikasnim.

„Mogućnost velikih gubitaka među baterijama „Patriot“ snažan je podsticaj za Sjedinjene Države da se uzdrže od isporuka, jer bi to u velikoj meri poljuljalo poverenje saveznika u američku protivraketnu odbranu, i potencijalno ozbiljno ograničilo strani interes za dalje nabavke“, navodi se u publikaciji.

Međutim, to nije jedini razlog zašto Vašington svoje popularne PVO sisteme neće prebaciti u Kijev. Ukoliko se „Patriot“ pojavi u Ukrajini, ruska vojska će imati odličnu priliku da testira svoje oružje, protiv glavnih raketnih odbrambenih sistema Zapada.

„Rizici povezani sa omogućavanjem Rusiji, da testira svoje sposobnosti protiv glavnog protivvazdušnog i protivraketnog sistema NATO-a, dodatno su ojačali argumente protiv slanja ovog sistema“, naglašava se u članku.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs