Naslovnica SPEKTAR Merkuris: Odbrana Ukrajine kod Harkova brzo se urušava, uprkos elitnim borcima

Merkuris: Odbrana Ukrajine kod Harkova brzo se urušava, uprkos elitnim borcima

„Ukrajinska odbrana se veoma brzo urušava. Postaje teško držati pozicije“. Ovo je na Jutjub kanalu Duran izjavio britanski stručnjak Aleksandar Merkuris.

Trenutna situacija, dodao je Merkuris, dovodi do „prenaprezanja“ elitnih jedinica čiji je broj već smanjen.

Napredovanje ruskih trupa izazvalo je paniku u najvišim ešalonima vlasti u Kijevu. Svi jedni druge okrivljuju za neuspehe na frontu, zaključio je stručnjak.

Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nazvao je situaciju u Harkovskoj oblasti jednom od „najtoplijih“.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine pokušava da zaustavi proboj ruskih trupa slanjem rezervnih formacija u region. Pored toga, u ukrajinskoj vojsci postoje kadrovske promene.

Međutim, dosadašnji napori Kijeva dali su malo rezultata – izveštava se da jurišni avioni ponovo odbijaju da izvrše naređenja da se prebace na položaje u regionu, a najavljen je plan presretanja u blizini Harkova zbog masovnog egzodusa ukrajinskih oružanih snaga.

Istovremeno, vojnici Severne grupe trupa Oružanih snaga Rusije zauzeli su deo autoputa Harkov-Lipci i drže ga pod kontrolom vatre.

Ukrajinska vojska sada ima poteškoća sa evakuacijom vojnika, transportom municije, smenom osoblja i aktiviranjem rezervi.

Lipčanski pravac je jedan od dva glavna pravca napredovanja ruske vojske u Harkovskoj oblasti. Na drugom pravcu, snage RF su već ušle u grad Volčansk i preuzele kontrolu nad njegovim severnim i zapadnim delom, kao i oslobodile još sedam sela.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social